Ankara’da “köpek toplama” gösterili hayvansever eylemi

Ankara’da toplanan hayvanseverler, hayvanların toplatılmaması ve barınaklara gönderilmemesi için eylem düzenledi. Bir hayvanın görevliler tarafından kafese konulduğu anın da temsil edildiği eylemde vatandaşlar, köpek maskeleriyle sokağı doldurdu.  

YAŞAM 17.01.2022, 08:17 17.01.2022, 14:50
Ankara’da “köpek toplama” gösterili hayvansever eylemi

Türkiye’nin gündemini uzun zamandır meşgul eden konulardan biri, köpeklerin insanlara saldırması. Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep’teki 4 yaşındaki küçük kız çocuğuna 2 adet pitbull cinsi köpek saldırmıştı ve çocuğun yüzünde felç oluşmuştu. O günden bu yana devam eden köpek saldırılarında önceki gün de bir çocuk ve bir kadın, köpek saldırılarından kendilerini zor kurtarmıştı. Tüm bu haberlerin arka arkaya gelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sokaklardaki tehlikeli ve başıboş köpekler toplatılmaya başlanmıştı. 



Köpekler toplanıp barınağa götürülüyor 

CHP’li belediyeler haricindeki belediyelerin olduğu şehirlerde sahipsiz ve başıboş, tehlikeli bulunan sokak köpekleri toplanarak barınaklara götürülürken evde yasaklı köpek ırkı beslemekte kararlı olan kişilerin de 14 Ocak’a kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak evcil hayvanlarını sisteme kaydettirmeleri istendi. “Tehlike Arz Eden Hayvanlar Genelgesi” olarak duyurulan bu genelge ile evde beslenen köpeklerin çoğu veri tabanına kaydedildi. 

İzmir’de 2541, İstanbul’da 4858 ve Ankara’da da 1925 tehlike arz eden köpek olmak üzere ülke genelinde toplamda 20 bin 843 adet köpek bakanlığın veri tabanına kaydedildi ve vücutlarına mikroçip uygulandı.  



“Köpekler barınağa gitmesin” eylemi yapıldı 

14 Ocak 2022 itibarıyla sonlanan genelgeye göre belirlenen tarihe kadar veri tabanına kaydedilmeyen köpeklerin sahiplerine 11 bin TL, hayvanları sokağa terk eden kişilere de 30 bin TL para cezası kesilmeye başlandı. Yasaya aykırı hareket eden kişilerin hayvanlarına ise el konularak barınağa götürülmeye başlandı. Sokaklarda başıboş şekilde gezen köpekler de belediye görevlileri tarafından toplanarak barınak ve bakımevlerine götürülüyor. 

14 Ocak tarihinin ileriye atılması ve hayvanların barınağa götürülmemesini isteyen hayvanseverler ise dün, Ankara’da bir araya geldi. Eyleme katılanlar köpek maskeleri takarken bazıları da köpek taklidi yaptı. Köpek taklidi yapan bir kadın, sözde 2 belediye görevlisi tarafından zorla kafese kapatıldı. Bu gösteri, hayvanseverlerden büyük alkış aldı. 

Yorumlar (0)