ABD ordusu Hatay'da kurdu, Sağlık Bakanlığına devredildi

ABD Hava ve Deniz kuvvetleri personelleri tarafından Hatay'da kurulan 100 yataklı sahra hastanesinin Sağlık Bakanlığına devri gerçekleşti. Depremin ardından gönderilen yardımlar hakkında konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, "Türkiye afet durumlarında birçok ülkeye yardım etti. Şimdi de Türkiye'ye yardım edilmesi gerekiyordu. Bunu Kongre'deki dostlarıma anlattım." dedi.

YAŞAM 07.03.2023, 15:43 07.03.2023, 15:59 Hakan Öksüz
ABD ordusu Hatay'da kurdu, Sağlık Bakanlığına devredildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ABD ordusu tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin bahçesine sahra hastanesi kuruldu. 100 yataklı (25'i yoğun bakım) sahra hastanesinin Sağlık Bakanlığına devredildiği bildirildi.

Devirden önce Sağlık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Arif Çetin ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'in hastaneyi gezdiği kaydedildi. 

"Deprem sonrası ABD hükümetinden 185 milyon dolar gönderildi"

Son olarak aralık ayında eşi ile birlikte Hatay'da gezdiğini hatırlatan Büyükelçi Flake, "Yaşanan yıkım bizi fazlasıyla üzdü. Türkiye, farklı ülkelerde yaşanan felaketlerde her seferinde yardım elini uzatmıştı. Bunu Kongre'deki arkadaşlarıma anlattım. Son yıllarda 5 kıtada yer alan en az 50 ülkeye yardım ettiler. Bunun karşılığı olarak depremlerin ardından 100'den fazla ülkeden destek geldi. Sadece ABD hükümetinin gönderdiği yardım 185 milyon dolar civarında." ifadelerini kullandı. 

"Hastanenin kuruluş maliyeti 16 milyon dolar"

Deprem sonrası AFAD ve Türk Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını vurgulayan Flake, "Önce Adıyaman'a arama kurtarma ekibi yolladık. Şimdi de Hatay'da sahra hastanesi açıyoruz. Türk ordusuna da bu çalışmaları kolaylaştırmak için bizimle kurduğu ortaklık nedeniyle teşekkür ediyoruz. 5 günde kurulan sahra hastanesinin maliyeti 16 milyon dolar civarında. Devir teslimden bir gün önce burada 300 hasta tedavi edildi." dedi.

Yorumlar (0)