65 yaş üstü komşular engel tanımıyor!

Komşuluk hukuku yeni nesillerde pek görülmese de sosyal kısıtlama getirilen 65 yaş üstü nesilde gücünü hiç yitirmedi. 65 yaş üstü komşular Ramazan ayında korona engelini teleferik sistemiyle aştılar.

YAŞAM 07.05.2020, 08:24 07.05.2020, 08:49
65 yaş üstü komşular engel tanımıyor!

Malatya’da, 3 bloklu bir apartmanda yaşayan ve büyük bölümü 65 yaş üzeri olan komşular, ramazan ayında balkonlar arasında ip gererek yaptıkları basit teleferik ve sarkıttıkları sepetle, Türk ve İslam kültüründe önemli yer tutan ikram kültürünü yaşatıyorlar.

Malatya merkezde Koyun Mahallesi’nde bulunan 3 bloklu Ülkü Apartmanı’nda oturan çoğunluğu 65 yaş üzeri vatandaşlar Covid-19 (yeni tip koronavirüs) önlemleri çerçevesinde sokağa çıkamıyor. Sokağa çıkma yasağı olan vatandaşlar bu ramazanda iftarda buluşamayınca sepetleri ve balkonlar arasına gerdikleri ipleri kullanarak, yaptıkları yemekleri birbirlerine ikram ediyor.

Komşular pişirdikleri yemekleri, iftar saatinde teleferik sistemiyle balkondan karşı komşusunun balkonuna gönderiyor ya da üst kattan alt kat komşuya iple sarkıtıyor. 65 yaş üzeri vatandaşlar böylelikle hem koronavirüs önlemlerine uyuyor, hem de ramazan geleneğini yaşatıyorlar. Komşular, iftar öncesi de balkonlarında birbirleriyle sohbet ederek vakit geçiriyor.

Yemekleri fazla pişiriyorlar, birbirlerine çeşit yapıyorlar!

Apartmanda yaşayanlar, bu ramazan ayında da yine yemeklerin fazladan pişirildiğini, salgından dolayı kurdukları teleferik sistemiyle ve aşağı sarkıttıkları sepetlerle birbirlerine yemek göndererek birbirlerinin sofralarındaki yemekleri çeşitlendirdiklerini ifade etti.

Apartman sakinlerinden 82 yaşındaki Halis Göksu, önceden komşularla birbirlerine gidip geldiklerini dile getirerek şunları söyledi:

“İftardan sahura kadar komşularımızla beraber oturuyorduk. Sahurda herkes fırından ekmeğini alıyordu ve yemeğimizi yiyip yatıyorduk. Şimdi koronavirüsten dolayı kimse kimseye gidip gelemiyor. Fakat sepetlerle birbirimize yemekler veriyoruz, ikramlarda bulunuyoruz. Altlı üstlü olan komşularımız birbirlerine sepetlerle yemek ikramında bulunuyor. Karşılıklı oturan komşular da kendi aralarına ip gerdi. Bir çeşit teleferik gibi. Sepetlerle yemekleri karşı tarafa gönderiyoruz. Bu şekilde hem geleneği sürdürüyor hem de birbirimize yardımcı oluyoruz. Herkes tek çeşit yemek yapıyorsa çok yapıyor ve kendi yiyeceğinin dışındakini komşularına dağıtıyor. Herkes aynısını yapınca sofrada 4-5 çeşit yemek oluyor. Yaş geçince zaten insanın birkaç çeşit yemek yapmaya da gücü olmuyor.”

Ülkü apartmanındaki ikramlaşmayı gören çevre binalardaki komşular ise örnek olarak gördükleri komşuluk ilişkisini kıskandıklarını dile getirdiler.

Yorumlar (0)