4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: zulme bir dur demeliyiz

Türkiye'de son zamanlarda hayvanlara şiddet konusu gündemden düşmüyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününde, giderek artan bu problemi sizler için ele aldık.

YAŞAM 04.11.2019, 09:00 05.11.2019, 11:09
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: zulme bir dur demeliyiz

Dünya Hayvanları Koruma Günü, dünya çapında hayvanların refah seviyesini iyileştirme misyonu ile tahsil bir sosyal harekettir. Bunu başarmak için, hayvan refahı organizasyonlarını, topluluk gruplarını, gençlik ve çocuk kulüplerini, işletmeleri ve bireyleri, hayvan sorunlarına dikkat çekmek ve onları ön sayfa haberleri haline getirmek için dünya hayvan günü kutlamalarında etkinlikler düzenlemeye teşvik ediyor. Dünya Hayvanları Koruma Günü takvime yeni eklenen bir gün değil. 1931'de, nesli tükenmekte olan türlerin durumunu vurgulamanın bir yolu olarak, İtalya'nın Floransa kentinde bir ekoloji kongresinde başlatıldı. 

2003 yılında Naturewatch Vakfı, esas olarak İngiltere'ye odaklanan ilk Dünya Hayvanlar Günü internet sitesini oluşturdu. Naturewatch Vakfı sadece küçük bir hayır kurumu ve Dünya Hayvanlar Günü için mali destek her zaman son derece sınırlı olduğu için, bu güçlü hareketi ilerletmenin uygun maliyetli yollarını belirlemek tam potansiyeline ulaşmasını sağlamanın anahtarıdır. Bugün dünya çapında 76 ülkede Dünya Hayvanları Koruma Günü konusunda farkındalık yaratan (diğer bütün hayvanlar odaklı konularda da) ve katılımı teşvik eden 89 elçi var.

Hayvanlara karşı yapılan adaletsizliğe bir dur demeliyiz

Tarih boyunca, Dünya Hayvanları Koruma Günü gibi sosyal hareketler her zaman insanların siyasete katılımı için önemli bir araç olmuştur. Ayrıca sosyal adalet ve reform için mücadelede de anahtar olmuştur. Dünyanın dört bir yanında, adaletsizliğe meydan okuyan ve demokrasiyi destekleyen birçok başarılı toplumsal hareket var ve buna karşılık olarak birçok temel yasa çıkarıldı. Bu, yeterli ivme ve destek oluşturulduğunda sosyal hareketlerin gerçekten yararlı olduğunu göstermektedir. Tüm kitlesel eylemlerde olduğu gibi, hayvan refahı hareketi büyük oluşumların, küçük grupların veya bireylerin beraber çalışmasından oluşur ve ilgili insanlar hayatın her kesiminden gelir. Bu insanlar, dünyayı hayvanlar için daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olmak için zamanlarını, yeteneklerini ve kaynaklarını kullanmayı amaçlayan hayvan dostlarıdır.

Dünyanın neresinde olursak olalım amaç her zaman aynı olmalıdır

Hayvanların yaşamları bireylerin, işletmelerin ve ulusların davranışlarından derinden etkilenir. Bu nedenle, hayvanlar için düzenlenen yasaların, onların da duyguları olduğunu göz önüne alarak, sosyal adaletin gerektirdiği haklı statülerinin oluşturulması ve etkin hayvan korumasına çevrilmesi esastır. Kuşkusuz, hem yetişkinler hem de çocuklar için daha iyi bir eğitim ile birlikte doğru bilginin aktarılmasıyla hayvan sorunları konusundaki farkındalığın artması mümkündür ve yavaş yavaş yasal reform ve sosyal ilerlemeyle beslenen şefkatli bir kültür geliştirilecektir. Son olarak, Dünya Hayvanları Koruma Günü kutlamalarında, millet, inanç veya ideoloji dikkate alınmaksızın, her yıl birçok ülkede ilham verici çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Genel olarak neler yapmalıyız?

-Bağış, zamanınızdan veya paranızdan ayırdığınız, evcil hayvan yemi veya çamaşır deterjanı gibi ihtiyaç duyulan eşyalara  katkı sağlayabilir.
-Hayatınızdaki insanlara - özellikle çocuklara - hayvanlara karşı nazik olmanın önemini öğretebiliriz.
-Yerel barınaklar ve kurtarma grupları, aradığınız tür ne olursa olsun, evcil hayvan sahiplenmek için en iyi yerlerdir. Barınaklardaki her dört köpekten birinin safkan olduğunu unutmamalıyız.

-Kuraklık döneminde insanlar çimlerini sulamama konusunda daha iyi hale gelirler, ancak temiz suyun vahşi hayvanlar için küresel bir sorun olduğunu anlamamız gerekir, bu yüzden insanlar ne kadar az tüketirse o kadar iyidir. Asla kimyasalları veya ilaçları tuvaletlere, yağmur sularına veya akıntılara veya göllere dökmemeliyiz.
-Bez çantalarınız hep yanımızda taşımalıyız, kapları tekrar kullanmalıyız ve hafif plastikleri uygun şekilde atmalıyız.

Yorumlar (0)