35 yaşında KPSS’yi kazandı: Şimdi Orman Muhafaza Memurluğu yapıyor

Antalya'da ikamet eden Nesibe Akbay yarıda bıraktığı orman muhafaza memurluğu vazifesine 3 çocuğunu da büyüdükten sonra geri dönüş yaptı. Akbay, "Ormancı Nesibe" ismiyle ormana sahip çıkıyor.

YAŞAM 16.06.2022, 09:45 16.06.2022, 09:49
35 yaşında KPSS’yi kazandı: Şimdi Orman Muhafaza Memurluğu yapıyor

Gözlerini Isparta'da açan 38 yaşındaki Nesibe Akbay, ilkokul öğretmeninin okul gezisi için götürdüğü fidanlıkta gördüğü ormancılara özendi ve orman muhafaza memuru olma hayali kurmaya başladı. Başarılı bir eğitim hayatının sonrasında Süleyman Demirel Üniversitesi Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümünü kazanan Akbay, üniversiteden mezun olduktan sonra evlendi. Akbay’ın bu evlilikten 3 çocuğu oldu, ancak hayallerinin peşini bırakmadı. 3 çocuğunu büyüttükten sonra hedefine ulaşarak orman muhafaza memuru oldu.

Hayallerini erteledi, ancak peşini bırakmadı

Orman muhafaza memuru olarak atanmayı beklerken eşinin trafik kazası geçirmesiyle zorlu bir sürecin içerisine giren Nesibe Akbay, kocasına yardımcı olmak ve dünyaya gelen 3 çocuğunu büyütebilmek için hayallerine “Dur” demek mecburiyetinde kaldı. 35 yaşında yeniden Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren Akbay, aldığı puanla Antalya'da orman muhafaza memuru olarak görevinin başına geçti.

Orman yangınlarına karşı uyarıyor

Gününün büyük bir kısmını kırsaldaki 15 mahallede geçiren, ormanlara sahip çıkabilmek için her gün kilometrelerce yürüyen Akbay, "Sen yapamazsın, 3 ay kadar çalışıp geri dönersin" gibi söylemlere aldırmadan 2 senedir görevine devam ediyor.

Bazen aracıyla bazen de yaya olarak ormanda devriye atan Akbay, köylülerle sohbet ederek onları orman yangınlarına karşı uyarıyor. Fidan bakımı ve fidan dikimi çalışmalarına da katılım sağlayarak denetim yapan Akbay, hayallerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Söylenenlere aldırmadı

Aksu ilçesinde bulunan Asar Orman İşletme Şefliğinde çalışan Akbay, "Atanınca etrafımda olan kişilerden, 'Sen 3 çocuk annesisin. Ne diye gidiyorsun, sen zaten yapamazsın, 3 ay anca çalışır sonra geri dönersin' gibi cümleler duydum. Eşime 'Çocuklar şu zamana kadar benim sorumluluğumdaydı, artık sende' diye şaka yaptım ve görevime başladım. Benim için bu meslek ayrı bir tutku" şeklinde ifade etti.

“Orman köylüleri beni garipsiyor”

Ormanı kaçak avcılardan, usulsüzlüklerden ve kaçak kesimlerden korumaya çalıştığını dile getiren Akbay, "Orman yangınlarına karşı farklı bir özen gösteriyorum. Ormanlarda hayatını sürdüren köylüleri orman yangınlarına karşı bilinçlendirebilmek adına devamlı uğraşıyorum. Onlara orman sevgisinden söz ediyorum. Orman köylüleri şu ana kadar hep erkek orman muhafaza memuruyla konuşmuş. Köylüler ile çok içten bir iletişimimiz var. Kendimi de onları sevdirdim. Benim orman muhafaza memuru olduğumu gören özellikle yaşlı teyzelerimiz biraz garipsiyorlar. Önce durup kıyafetlerime bakıyorlar. Kadın ormancı olduğuma inanmıyorlar. Sonrasında öpüyorlar, sarılıyorlar. Beni evlatları olarak görüyorlar. Ben de onları annem yerine koyuyorum. Aramızda çok güzel bir bağ oluştu" dedi.

Ormanlar dördüncü çocuğu oldu

Alınan bilgilendirmelere göre, mesleği için çok çaba sarf ettiğini söyleyen Akbay, "Benim 3 çocuğum var fakat ben ormanları dördüncü çocuğum gibi görüyorum. Öyle seviyorum ve öyle emek veriyorum. Dağ bayır kilometrelerce yürüyorum ancak herhangi bir yorgunluk hissetmiyorum. Ormanlar çocuklarımızın geleceği, olmazsa olmazı, nefesi. Benim için yeri çok ayrı ve değerli. Ben ve ekip arkadaşlarım ormanları korumak için çok çalışıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)