Zeytin çekirdeğinden üretilen çevreci ve ucuz yakıt yaygınlaşıyor

Türkiye’nin zeytin üretiminde önde gelen bölgelerinden olan Edremit Körfezi’nde zeytin çekirdeğinden üretilen yakıt sayesinde maliyet düşerken verimlilik artıyor.

TARIM 28.11.2019, 15:51 28.11.2019, 16:11
Zeytin çekirdeğinden üretilen çevreci ve ucuz yakıt yaygınlaşıyor

Zeytinin bitkisinden yağ, çay, suyundan gübre ve yem elde ediliyor. Çekirdeğinden de çok az kül bırakan “çevreci” ve “doğal” kalorifer yakıtı üretiliyor.

Zeytin her yönüyle değerlendiriliyor

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, AA’ya verdiği röportajda, fabrikalardaki zeytinin bir bütün halinde zeytin işleme makinesine girdiğini ve “kara su”, “zeytin yağı” ve “çekirdek” olarak üçe ayrılarak çıktığını belirtti.


Zeytin her yönüyle değerlendirilip, ekonomiye kazandırılıyor.

Kıvrak, zeytinden çıkarılan kara sudan ayrıştırılan pirinanın da makinelerle ezildiğini ve odun şekli verilerek şöminelere atıldığını ifade etti. Odun şeklindeki pirinalarla da linyite yakın ısı elde edildiğini aktardı.

Kıvrak, zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın özellikleri hakkında şunları kaydetti:

"Kül miktarı diğer yakıtlara göre daha düşük, daha çevreci bir ürün. Bu bildiğiniz odun, zeytin çekirdeğinin odununu yakıyorsunuz. 1 ton zeytin çekirdeği atık olarak ortalama 3-4 kilogram civarında geriye kül bırakıyor. Yine aynı zamanda bölgemizde çoklukla evlerde kaloriferlerde ve sobalarda kullanılıyor. Bu zeytin çekirdeklerini sıkıştırdığınızda şömine odunu olarak kullanabiliyorsunuz. Bundan mangal kömürü yapan da var. Zeytin çekirdekleri birçok alanda değerlendirilebilir. Duman ve kül anlamında çevreye kömür kadar zararı yok. Çünkü organik bir ürün, bitkisel bir ürün. Ham maddesi doğadan gelen bir üründen bahsediyoruz ve her yıl bu ürün üretiliyor. Aynı zamanda bu ürünü kullandığımız zaman hem zeytin üreticisine hem de zeytinyağı fabrikalarına ekonomik anlamda katkıda bulunmuş oluyoruz."

TARİŞ 76 No'lu Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Emrah Öztürk, zeytin çekirdeğinden üretilen yakıtın yaygınlaştığını belirtti.

Kül oranı düşük temiz, doğal ve çevreci yakıt

Öztürk zeytinden üretilen yakıtın kül oranının düşük olduğunu, bu nedenle de tercih edildiğini, "Genelde siteler, fabrikalar tercih ediyordu, şimdilerde apartman yönetimleri de kaloriferlerinde yakıt olarak zeytin çekirdeğini kullanmaya başladı. Kullananlar temiz, doğal ve çevreci yakıt olduğu için tercih ediyor. Kül oranı düşük olduğundan kalorifer kazanlarını 15-20 günde bir boşaltıyorlar, bu da tercih nedenleri arasında." sözleriyle ifade etti.

20-25 kiloluk çuvallarla paketleniyor ve tonu 700 liradan satılıyor


Zeytin çekirdeğinden üretilen yakıtlara odun şekli veriliyor

Öztürk, bölgede yıllık ortalama 5 bin ton üretildiği bilinen yakıtın, özel sektörün de devreye girmesiyle 10 bin tona yaklaştığını söyledi. Ayrıca, 20-25 kilogramlık çuvallarda paketlendiğini ve tonunun 700 liradan satıldığını belirtti.

Körfez bölgesinde yıllık ortalama 5 bin ton olan zeytin çekirdeği üretiminin, özel sektörün de devreye girmesiyle 10 bin tona yaklaştığı bilgisini veren Öztürk, bu yakıtın 20-25 kilogramlık çuvallarda tonunun 700 liradan satıldığını sözlerine ekledi. Bu da 40 ila 50 çuvala denk geliyor.

Yorumlar (2)
Imad Mejbl 3 yıl önce
merhaba ben onların makale ilgi olacaktır. Bu ürünün rengi siyah olacak kadar kavrulmuş olmasını istiyorum. Böyle bir şey var mı?
Telefon numarası versen 2 yıl önce
Telefon numarası versen