Yok olma tehlikesiyle karşılaşan endemik bitki "Tülüşah" için seferberlik

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, yok olma tehlikesi altında olan ve endemik bir bitki türü olan tülüşah için seferberlik ilan edildi.

TARIM 08.03.2021, 16:17 09.03.2021, 09:03
Yok olma tehlikesiyle karşılaşan endemik bitki "Tülüşah" için seferberlik

Aydın’da halk tarafından “Aydın Gaşağı” olarak da adlandırılıan “Tülüşah”, endemik bir bitki türü olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum üzerine Aydın’da belediye ekipleri ve çevreciler, bu bitki türünü korumak için seferber oldu. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ile EKODSOD tarafından tülüşahların kurtarılması için yürütülen çalışmada, “17 kök tülüşah” farklı bir parsel alanına taşındı.

“Bilinçli olarak tahrip edildiğini görüyoruz”

Çalışma kapsamında yoğun mesai harcayan EKODSOD Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tülüşahın yaşam alanının daralmasında çarpık kentleşmenin büyük etkisi olduğunu söyleyen Başkan Sürücü, söz konusu bitkinin bilinçli olarak tahrip edildiğini söyledi. Sürücü açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kuşadası’nda zaman zaman bu bitkinin bilinçli olarak tahrip edildiğini düşünüyoruz. Bu kadar önemli bir endemik bitki türünün yok edilmesi bizleri çok üzüyor. Bu amaçla tülüşahın tamamen koruma altına alınması için çalışmalarımız devam ediyor. Kuşadası Belediyesi tarafından Yaylaköy’de oluşturulan deneme parselinde, bitkinin tohumdan yeniden üretilmesi için yapılan çalışmalarda büyük başarı kaydedildi." 

Tehlike kategorisi “Çok tehlikede” olarak belirlenmişti

Aydın Kuşadası’nda bulunan ve yetişen 10 adet endemik bitki türünden biri olan Tülüşah, Uluslararası Birlik tarafından tehlike kategorisi, “CR” yani çok tehlikede şeklinde belirlenmişti. 


 

Yorumlar (0)