Yasak kalktı, hamsi fiyatı düştü!

Av yasağının kalkmasıyla birlikte yeniden virabismillah denilince hamsi fiyatları tekrar düştü.

TARIM 07.02.2021, 10:37 08.02.2021, 09:32
Yasak kalktı, hamsi fiyatı düştü!

Hamsilerin istenilen boyda olmaması ve popülasyonunun düşüklüğü sebebiyle kısmi durdurma kararı alınan hamsi avcılığında yasağın kalkması ve balıkçıların yeniden virabismillah diyerek denizlere açılması sonrası tezgahlara dönen taze hamsinin fiyatının düştüğü görüldü.

Hamsilerin küçüklüğü sebebiyle avlanmasının durdurulması konusunda uygulanan yasağın kalktığını anımsatan Balık Satıcıları Odası İkinci Başkanı Kenan Balcı, "Yetişmiş hamsiler kıyı şeridine geldiği için avlanma yasağı kaldırıldı ve avlanma yeniden serbest bırakıldı. Aslında yasak işe yaradı. Bugün hemen fark ortaya çıktı. Sadece bir bölgede avlanan hamsiler 60 TL idi, bugün 30 TL'ye kadar düştü. Hamsiler hem iri hem de çok lezzetli." diye konuştu.

Yasak öncesi balıkçıların avladığı hamsilerin boyunun 5 santimetrenin altına kadar düştüğünü anımsatan Kenan Balcı, sebebini şu şekilde açıkladı:

"Bunun nedeni, küçük hamsilerin kıyı şeridinde bulunması, yetişkinlerin açıklarda gezmesi. Yavru hamsiler derinlere ve açıklara gitmediği için ağlara hep yavrular takılıyordu. Hamsinin çoğalabilmesi ve büyüyebilmesi için böyle bir yasak kararı alınmıştı. Karar işe yaradı. Balıklar daha büyük. Vatandaşın da hamsiye ilgisi bitmez. Fiyatlar 60 liradan 30 liraya kadar düşünce tezgahlar dolup dolup boşalıyor. Umutluyuz çünkü hamsilerin tam oynak zamanı. Fiyatların çok daha düşmesini bekliyoruz. Bu, denizlerden gelecek haberlere bağlı tabii ki. İnşallah fiyatlar daha da düşer."

Yorumlar (0)