Saray tavuklarının fiyatları şaşırtıyor

Bir dönem Osmanlı saraylarında beslenen ve "Sultan Tavuğu" ismi verilen yerli ırkın fiyatı şaşırtıyor.

TARIM 07.02.2021, 11:22 08.02.2021, 09:24
Saray tavuklarının fiyatları şaşırtıyor

Eskiden Osmanlı saraylarında beslenen ve "Sultan Tavuğu" ismi verilen yerli ırk tavuk hem görüntüsüyle hem fiyatıyla dikkat çekiyor.

Tokat’ta 18 yıl önce iki Saray Tavuğu ve bir horoz alan ve hobisini zaman içinde iyice geliştiren Mehmet Bingöl, farklı ırklarda horoz ve tavuklar yetiştiriyor.

Tavuk ırkları içinde Osmanlı Sultan Tavuğu ırkına ayrı bir değer verdiği görülen Mehmet Bingöl, yerli ırk tavuklarına deyim yerindeysen gözü gibi bakıyor. Beyaz ve siyah renklerinin yanı sıra gözlerinin üzerini örten tüyleriyle ilginç görüntüye sahip tavukları, diğerlerinden ayrı tuttuğu kümeslerde besleyen Mehmet Bingöl, bir dönem nesli tükenme durumuna gelen Sultan tavuklarının çoğalmasından son derece mutlu.

Duruşu, rengi ve genel görünümüyle hayli dikkat çeken Osmanlı Sultan Tavukları, özellikle hobi tavukçuluğu yapan insanlar tarafından tercih ediliyor.

Osmanlı padişahlarının yabancı misafirlere ve elçilere hediye ettiği Sultan Tavukları günümüzde normal tavuklara göre onlarca kat yüksek fiyatlara satılıyor.

Farklı ırk olan Sultan Tavuklarının görüntüsüyle hemen dikkat çektiğini belirten tavuk yetiştiricisi Mehmet Bingöl şunları söyledi:

“Asırlar önce Osmanlı hünkârları tarafından Osmanlı saraylarında ağırlanan ya da saraylara gelen misafirlere en güzel hediyesi bu tavuklardı. En büyük özelliği şapkaları. Osmanlı sultanlarının başlarına giydikleri kavuklara benzer tüyleri bulunuyor. Beş tırnak ve paça yapıları diğer tavuklardan farklı. Kümeslerin olmazsa olmazları Sultan Tavukları. Fiyatları da tabii ki diğerlerinden çok çok fazla. Sadece yumurtaları 15-20 lira ediyor. Civciv fiyatları ise 100 liraya kadar çıkıyor. Anaç boydakilerin fiyatı 1500-2000 lira arasında bulunuyor. Bu tavuklara Türkiye’nin her yerinden alıcı var. Bu tavuklar kümeslerin en değerlisi. Çünkü Osmanlı yadigarı bu tavuklar. Osmanlı’nın yadigârı demek bizim için baş tacı demek.”

Yorumlar (0)