Yapıncak asma yaprağında hasat zamanı

Tekirdağ'da 'kınalı yapıncak' olarak isimlendirilen meşhur Yapıncak üzümünün tescil edilen narin ve tüysüz yapılı asma yaprağının hasat dönemine başlandı.

TARIM 12.06.2022, 01:26 12.06.2022, 17:32
Yapıncak asma yaprağında hasat zamanı

Kentte üreticilerin Yapıncak yaprağı mesaisi gün boyu devam ediyor. Asma dallarından bir bir toplanan yaprakların satışı salamura veyahut taze olarak yapılıyor.

Narin ve tüysüz yapılı Yapıncak yaprağı, özellikle zeytinyağlı sarmalarda kullanılıyor.

Türk Marka ve Patent Kurumu'ndan 2020 yılında 'Yapıncak asma yaprağı' ismiyle coğrafi işaret alınan ürün, kentin yanı sıra farklı şehirlere de satılıyor.

"İnce olduğu için çok lezzetli"

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Gamze Uysal Seçkin, basın mensuplarına, Yapıncak yaprağını üzümünden daha pahalı bir konuma getiren en önde gelen özelliğinin ince yapılı, az damarlı ve tüysüz olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Seçkin, hasat işlemlerinin yaklaşık olarak bir ay süreceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu yaprak Trakya'ya özel bir tarım ürünü. İnce yapısından dolayı çok lezzetli oluyor. Hasadın ardından kutulara basıyoruz, 1-1,5 ay kadar suyun içinde kalıyor. Sonra da satışa çıkarıyoruz. Üzüm hasadı ise eylül ayında başlıyor. Üzüm hasadından evvel yaprak satan üreticiler para kazanmaya başlıyor."

"Günde 30 kasa topluyoruz"

Yaprak toplayan emekçilerden Yeter Tunçer de ürünün sarmalarda sıklıkla tercih edildiğini söyledi.

Sabahın erken saatlerinde mesaiye başladıklarını aktaran Tunçer, "Akşama değin 30 kasa topluyoruz. Yıkıyoruz, kurutuyoruz, limonlu-tuzlu suyunu hazırlıyoruz. Bidonlara yerleştiriyoruz ve hazırladığımız suyla bidonu dolduruyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)