Suda %90, ilaçta %50 tasarruf: Tarımda ZİHA dönemi başladı!

Türkiye’nin son yıllardaki savunma alanındaki başarılı hamlelerine şimdi de tarımda su kullanımının yüzde 90 oranında, ilaçta ise yarı yarıya tasarruf sağlanmasına imkan veren Zirai İnsansız Hava Araçları eklendi.

TARIM 11.07.2021, 11:25 12.07.2021, 09:28
Suda %90, ilaçta %50 tasarruf: Tarımda ZİHA dönemi başladı!

Samsun Terme’de 100 dönümlük çeltik tarlasında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan teknoloji firması Tarnet, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile birlikte yürüttüğü çalışma dahilinde, zirai İHA’larla ilk kez Türkiye’de çoklu uçuş ilaçlama denemesi gerçekleştirdi.

Bu dahilde havalanmış olan 10 ZİHA’yla 100 dönümlük arazinin 1,5 dakika içerisinde ilaçlanması sağlandı.

“Verimliliğin arttırılması amacıyla eğitim çalışmaları yapıyoruz”

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, burada yapmış olduğu açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ülkemizin en büyük çiftçi kuruluşu olduğunu kaydederek, “Öte yandan üretilmiş olan ürünün işletilip pazara taşınmasına ilişkin sorumluluğu alarak her geçen bu sorumlulukları da arttırıyoruz. Üretim öncesi ve sonrasında sorumlulukları arttıran Tarım Kredi, aynı zamanda üretim esnasındaki sorumlulukları da arttırmaktan geride kalmıyor. Çiftçilerimizin özellikle saha eğitimlerine büyük bir önem veriyoruz. Sahada bizzat verimliliği arttırmak amacıyla ciddi bir eğitim çalışması gerçekleştiriyoruz. Eğitim çalışmalarının devamında verimliliğinin arttırılması ve teknolojinin yoğun bir şekilde kullanılmasına ilişkin amacımız bulunuyor.” şeklinde konuştu.

“20 farklı ürün için 15 ilde çalışmalar yapıldı”

Zirai İHA’ların ilaçlama deneme çalışmalarına Poyraz, Samsun’da başladıklarını aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

“ZİHA’ların ülkemizde yaygınlaştırılması yönündeki denemelerine Samsun çeltik arazisinde başlamıştık. Bakanlığımız tarafından bugün verilmiş olan desteklerle TKDK ve TARNET’in desteğiyle alınmış olan 30 ZİHA ile ülkemize hizmet etmeyi sürdürüyoruz.

Türkiye’de 20 farklı ürün için 15 ilde çalışmalar gerçekleştirildi. Biz bu aracı kullandığımız zaman klasik yöntemlerin dışında nasıl burayı ileriye taşıyabiliriz buna çabalıyoruz. Bu araçların kullanılması oldukça maliyetli fakat üretim arttığı zaman maliyetlerin de aşağıya doğru düşeceğini düşünüyoruz. Bizler de çiftçilerimizin maliyetlerini tek başına göğüsleme sıkıntısını bildiğimizden maliyetleri kooperatifler üstlensin istedik. Ürünleri ilaçlama yapmak istediklerinde çiftçilerimiz kooperatiflerimize gelsin ve randevu alıp ihtiyaçlarını karşılasınlar.”

“Su kullanımında yüzde 90’lık tasarruf elde ediliyor"

20 ürün üstünde Ziha ile ilaçlama deneme çalışması yürütüldüğünü kaydeden Poyraz, bu şekilde su kullanımında yüzde 90, ilaç kullanımında ise yarı yarıya tasarruf sağlandığını ifade etti.

“75 bin kişinin üzerinde insana iş istihdamı verildi”

TKDK Başkanı Vekili Muhammed Adak da gıda ve tarım sektörüyle kırsal kalkınma alanlarının ekonomik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmaları paylaştı.

TKDK’nın 2011 senesinden beri toplam yatırım miktarı 15,7 milyar TL olan 20 bin 265 proje sahibiyle hibe sözleşmesini imzaladıklarını kaydeden Adak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu projelere 5,8 milyar TL’lik hibe desteği verildi. Projelerle ciddi düzeyde olumlu adımlar atılmıştır. Kırsal bölgelere 11,5 milyar TL’lik yatırımın yapılması sağlanırken, 75 bin kişinin üstündeki insanın ise istihdamı sağlandı. Desteklenmiş olan projelerin yüzde 69’luk kısmını gençler oluşturuyor. Kadınlarımız ise yüzde 28’lik kısmını oluşturuyor. TKDK’nın uygulamış olduğu projelerin sektörün geleceği için büyük bir önem taşıdığına inanıyorum.

Samsun’da kooperatifler yardımıyla 8 tarım drone’u alımı yapıldı. Toplamdaki proje tutarı 1,6 milyon TL olan droneların yüzde 65’lik kısmı TKDK tarafından karşılandı. Drone ile ilaçlama yapılacak olan 75 köy ve 65 bin dekarı içine alacak. Bu projenin sağlanması için en büyük fayda, ülkemizin diğer bölgelerindeki üreticilerimize örnek olması.”

“Ciddi bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz”

TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ise TARNET’in girişimleriyle tarım dronelarının tarımsal makine kademesinde değerlendirilmeye başlandığını ifade ederek Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine inandıklarının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye gündemine tarımda milli teknoloji hamlesini birçok projemizle taşımaya çabalıyoruz. Bunlardan bir tanesi zirai insansız hava araçlarıyla artık çiftçilerimizin hizmetinde olmamız. ZİHA’larla ilaçlama yapmak ve konvansiyonel yöntemlere göre su ve ilaç tasarrufu, insan sağlığı, ürün ezilmesinin önüne geçilmesi ve zaman kazanımı maliyetlere yansıyor.

Tereddütsüz şunu söyleyebilirim: Tarımda geleceğin en verimli çözümü ZİHA. Ülkemizde ilk kez çoklu ZİHA’nın kullanımıyla ilaçlama yapılması hususuna şahit olduk. Özellikle büyük arazilerin ilaçlanması hususunda ciddi bir avantaj sağlanacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar (0)