Sera üretiminde hasat başladı, fiyatlar düştü

Antalya’daki sera üretiminde hasat döneminin başlaması sonrası sebze fiyatlarında düşüş yaşandı. 

TARIM 11.11.2022, 15:32 12.11.2022, 09:08
Sera üretiminde hasat başladı, fiyatlar düştü

Türkiye’de sera üretiminin merkezi konumunda bulunan Antalya’da hasat heyecanı yaşanıyor. Kentin sahil kesiminde yer alan seralarda kış dönemi hasadı tüm hızıyla sürüyor. Ekim ayından bu yana devam eden hasat dönemi sebebiyle birçok sebzenin fiyatında düşüşler görüldü. Özellikle domates, salatalık, patlıcan ve biberde görülen düşüşler, vatandaşların yüzünü güldürdü. 

Sera üretiminin merkezi Antalya

Türkiye İstatistik Kurumu ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından paylaşılan son verilere göre, Türkiye’de toplam 800 bin dekarlık sera üretim alanı bulunuyor. 300 bin dekar sera alanına sahip olan Antalya, bu alanda Türkiye’nin merkezi olarak kabul görüyor. Antalya’yı bu listede Mersin ve Adana takip ediyor. 

“Sebze fiyatlarında bir nebze düşüş yaşandı”

15 Ekim’den bu yana sera üretiminde hasat heyecanı yaşandığını dile getiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Hasat sezonu devam ediyor. Şu an her türlü ürünü çıkarıyoruz. Domates, biber, patlıcan, salatalık, hepsinin hasadı başladı. Domates fiyatları şu an 10 lira ile 15 lira arasında değişiyor. Domatesin rengi ve çeşidi de belirleyici oluyor bu konuda. Bibere baktığımızda fiyatlar 15 liradan 40 liraya kadar oynuyor. İhracatımız da devam ediyor. Rusya olsun, Ukrayna olsun, savaşa rağmen çok talep var. Şu an hasat sezonu sebebiyle sebze fiyatlarında bir nebze düşüş yaşandı. Vatandaşların da yüzü güldü” şeklinde konuştu. 

“Geçen seneyle kıyaslarsak elbette fiyatlar şu an yüksek”

İhracatta domates fiyatının ortalama 16-17 lira bandında olduğunu belirten Doğan, “Aslında bu fiyatlar borsa gibi. Günlük olarak değişebiliyor. Şu an ihracata yazdığımız fiyat, domatesin çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Salkım domatesin fiyatı mesela 25 liraya kadar çıkıyor. Hangi domatesi isteğinize bağlı. Öte yandan geçen seneyle kıyaslarsak elbette fiyatlar şu an yüksek. Ama bunun da böyle olması gerekiyor, yoksa şu şartlarda çiftçi para kazanamaz. Kazanamayınca da üretemez. Maalesef şu an girdi maliyetleri çok yüksek. O sebeple böyle bir durum oluştu” ifadelerini kullandı. 

“Domates fiyatları 5-10 lira geriledi”

Sera ürünlerinin son 2 haftadır piyasaya sürüldüğünü belirten esnaf Nevzat Akcan ise yaptığı açıklamada, “Hasadımız çok şükür başladı. İnşallah üreticisinden esnafına, toptancısından müşterisine kadar herkes mutlu olur. Domates 20 liraya kadar çıkmıştı, sera ürünleri piyasaya sürülünce 5-10 lira geriledi. Şu an 10-15 lira bandında seyrediyor. İhracatta da yoğun talep var. Özellikle Avrupa’dan gelen talep sebebiyle üreticilerimizin yüzü gülüyor. Kış aylarını değerlendirecek olursak, tamamen hava şartları ve ihracata bağlı fiyatlar belirleyici olacak. Bu süreçte ihracat kesinlikle kısıtlanmamalı. Yoksa seneye paramızla alacak domates bile bulamayız. Bu sene üretimde herhangi bir düşüş veya problem yaşanmadı. İnşallah seneye de böyle devam eder. Biz hem üreticimizin hem esnafımızın hem de vatandaşımızın kazanmasını isteriz. Başka bir arzumuz yok” dedi. 

Yorumlar (0)