Mevsimlik işçiler, 2021’in ilk mesaisine Gaziantep’te başladı

Türkiye’nin dört bir bölgesinde ürün hasadı başlama dönemlerinde çadırlarıyla beraber yöre yöre gezen mevsimlik işçilerin bu seferki durağı Gaziantep’in Araban Ovası oldu.

TARIM 25.04.2021, 15:16 26.04.2021, 11:47
Mevsimlik işçiler, 2021’in ilk mesaisine Gaziantep’te başladı

Sarımsak hasadının başlamasıyla beraber memleketlerinden adeta göç edercesine çadırlarıyla birlikte Gaziantep’e ulaşan mevsimlik işçilerin zorlu hasat mesaileri de başlamış oldu.

3-4 ay boyunca nerede hasat varsa oraya gidiyorlar

Yeni yılın ilk hasadına başlayacak olan mevsimlik işçiler Gaziantep’in Araban Ovası'na giderek çadırlarını kurdu.

Mevsimlik işçilerin Nisan ayının gelmesiyle başlayan zorlu yolculuları 3-4 ay arasında sürüyor. Gaziantep’te sarımsak hasadının ardından kayısı hasadı için Malatya2ya gidecek olan işçiler, oradan da başka bir memleketin yolunu tutacaklar.

Zorlu koşullarda işçilik yapıyorlar

Kurdukları derme çatma çadırlarda kalan mevsimlik işçileri, bir yandan çalışıp para kazanmanın derdine düşerken diğer yandan da zorlu yaşam koşullarıyla mücadele etmek durumunda kalıyor. 

Ailesiyle birlikte Şanlıurfa’dan geldiğini söyleyen 12 yaşındaki Muhammet, “Okula gidiyorum. Ama şimdi okul kapalı olduğu için ailemizle bizde geldik. Ailem çalışırken bende kardeşlerimle oyun oynuyorum” dedi.

Ailesine maddi destek sunmak için sarımsak hasadına gelen üniversite öğrencisi İsmet ise, “Son 2 yıldır sarımsak hasadı için buraya geliyoruz. Buradaki işimizi bitirince de kayısı hasadı için Malatya’ya gideceğiz. Üniversitede okuyorum fakat şuan yüz yüze eğitim olmadığından bende buraya çalışmaya ve aileme destek olmaya geldim. Burada çalışmak isteyen için 4 aylık iş var” diye konuştu.

Ailesiyle sarımsak hasadına gelen Sıla Derin’de, “Buraya gelip aileme yardım etmek istedim. Burada çalışarak ihtiyaçlarımızı temin ediyoruz. İki yıldır geliyordum şimdi hasat başlayınca tekrar geldik. Okulumuz şuan kapalı. 8.sınıfta okuyorum. Bende o nedenle buraya çalışmaya geldim” dedi.

Yorumlar (0)