Mandacılık yeniden canlanıyor, üretici memnun!

“Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi” kapsamındaki teşvik ve destekler sayesinde 2010'da 85 bine kadar gerileyen manda sayısı bugün 200 bin seviyesine ulaştı.

TARIM 10.12.2019, 15:24
Mandacılık yeniden canlanıyor, üretici memnun!

Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği (DMYMB) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz’ın AA’ya verdiği röportajda, 1980’li yıllarda bir milyondan fazla manda varlığı olduğunu ancak sulak alanların daralmasıyla bu rakamın 85 bine kadar gerilediğini ifade etti.

Türkiye’nin manda varlığı 200 bine ulaştı!

Manda sayısının yeniden yükseltebilmek adına 2012’de Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi’nin hayata geçirildiğini vurgulayan Yılmaz, "Projeyle manda yetiştiriciliğini teşvik amacıyla yetiştiricinin ilgisi çekildi. Sağlanan desteklerle manda varlığımız şu an neredeyse 200 bin başa ulaştı. Bu varlığımızın daha da artırılması lazım." diye kaydetti.

Islah çalışmaları kendini göstermeye başladı!

Yılmaz, DMYMB olarak manda yetiştiriciliğinde verim ve kalite artışı için ıslah çalışmalarını sürdürdüklerini, güvenilir manda ürünleri sunmaya yönelik faaliyet sürdürdüklerini belirtti. Islah çalışmalarıyla mandaların, süt miktarı, yavrulama oranı ve canlı ağırlarındaki artışa da dikkat çekti.

Manda sütü fabrikalara veriliyor

Birliklerin kurulmasıyla Anadolu mandasının daha fazla ilgi gördüğünü söyleyen Yılmaz, değeri oldukça yüksek olan manda ürünlerinin tüketiciler tarafından ilgiyle karşılandığına ifadelerinde yer verdi. Yılmaz, "Bugün üretimi yapılan süt, kaymak, yoğurt, peynir ve tereyağı pazarlamasında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Üretilen süt miktarı az olduğundan ve genelde yerel pazarlarda satıldığından şu an süt fabrikalarına verilmemektedir." dedi.

Mandalar hastalıklara daha dirençli, üretici memnun!

Anadolu mandasının diğer cinslere göre hastalıklara daha dirençli olduğunu, bunun da manda yetiştiricilerine büyük avantaj sağladığını belirten Yılmaz, mandaların, sığır beslenmesinde kullanılmayan selüloz miktarı yüksek kaba yemleri tüketmediğine de değindi.

Manda eti sığır etinden daha sağlıklı

DMYMB Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, mandacılık sektöründeki en büyük sorunun genç kuşakların mandayı tanımaması olduğunu ifade etti ve yeni neslin sığır etine nazaran çok daha az kolestrol ve yağ içeren manda etinin daha sağlıklı olduğuna işaret etti.

Yorumlar (0)