Kırklareli Vize’de kanola (kolza) ekimi artıyor

Vize Tarım ve Orman Müdürü Meltem Özalp, ilçede kanola (kolza) ekilişindeki artışa dikkat çekti. Arıcılığa da faydası olan ve üreticisine diğer yağ tohumlu bitkilere nispeten daha iyi kazanç sağlayabilmesiyle bilinen kanolaya devlet teşvikleri sürüyor. Detaylar haberimizde...

TARIM 09.12.2019, 13:37
Kırklareli Vize’de kanola (kolza) ekimi artıyor

İlçenin tarım ve Orman Müdürlüğü’nde alternatif ürün çalışmaları netice vermeye başladı. 2019-2020 ekimleri İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Meltem Özalp ve Ziraat Mühendisi Esen Kesimci’nin fenolojik gözetimiyle yapılmaya devam ediyor.

Buğday ve ayçiçeğine alternatif

Özalp, kanola’nın gelişiminin üreticiyi memnun ettiğini, buğday ve ayçiçeği münavebesine alternatif olarak sunulduğunu ifade etti.

Kanola; ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk ve soya gibi yağlı tohumlu bitkilere nazaran yağ kaynağı olarak üretimi yapılan bitkiler arasında ilk üç sırada yer alıyor.

Genetik kökeni Anadolu

Kanola tanesinde yüzde 38 ila 50 arasında yağ, yüzde 16 ila 24 arasında protein, linoleik ve oleik asit miktarındaki bolluğu ve yağının kaynağı dolayısıyla güçlü bir yağ bitkisi. Genetiğinin kökeni Anadolu olan Kanola aynı zamanda Kolza ve Rapiska isimleriyle de anılıyor.

Türkiye’nin her yerinde yetişebilen münavebe bitkisi

Kanola/Kolza; patates, şeker pancarı, baklagiller, ayçiçeği, patates ve mısır ile birlikte münavebe bitkisi olarak kategorilendiriliyor. Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilen Kolza oldukça yaygın adaptasyon özelliğine sahip.

Hasadı buğdaydan 1 ay önce yapılıyor

Kanolanın, üretim maliyeti diğer ürünlerden çok daha az. Buğday’dan 1 ay erken hasat edilebildiği için üreticisine erken gelir sağlayabilen bitki.

Arıcılık sektörüne faydalı

Çiçeklerin az olduğu Mart ve Nisan aylarında arılar için güçlü bir besin kaynağı sağlıyor ve kanolanın sarı çiçekleri arıların meskeni haline geliyor. Arılar için güçlü bir besin olan kanola çiçekleri sayesinde de bal verimini artmasına dolaylı yoldan etken oluyor.

Üreticilere devlet desteği veriliyor

Kanola tohum yağı; arıcılıkta, gıdada, hayvancılıkta ve biyoyakıt piyasalarında ekseriyetle kullanılan bir ürün. Bu nedenle üretiminin artırılması için çiftçilere tarımsal devlet desteği de veriliyor.

Yorumlar (0)