Kansere iyi gelen ışkına yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi

Erzincan’da bahar aylarının gelmesi ile birlikte yüksek kesimlerde toplanan ışkına ilgi artmış durumda. Kilosu 50 liradan satılan ve son dönemde yapılan araştırmalarda kansere iyi geldiği keşfedilen ışkına hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun bir talep var.

TARIM 03.05.2022, 11:10 04.05.2022, 10:05
Kansere iyi gelen ışkına yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi

Erzincan’da kilosu 50 TL’den satılan ışkın her yıl nisan ve mayıs ayında toplanarak kent merkezlerinde bulunan tezgahlarda yerini alıyor. Erzincanlı vatandaşların oldukça ilgi duyduğu ışkına bölgede ayrıca ışgın ve uçkun da deniyor. Amerika’da gerçekleştirilecek araştırmalar neticesinde kanserin yeni bir ilacı olarak da görülen ışkının bu ünü Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar yayılmış durumda. Bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından kanser dışında pek çok hastalığa da iyi geldiği için kullanılan ışkın otunun boyu 40 ila 150 santimetre arasında değişebiliyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan ışkın aynı zamanda bol miktarda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri barındırıyor. Ürün taze tüketildiğinde hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi geldiği söyleniyor. Işkının ayrıca ateşli hastalıklara ve gribe de iyi geldiği söyleniyor.

Özellikle köküne yoğun bir ilgi var

Erzincan’da yaklaşık olarak 20 yıldır bahar aylarında dağların yüksek kesimlerinden ışkın toplayarak tezgahında sattığını belirten seyyar satıcı şu açıklamalarda bulundu:

Şu anda bu ürünün kilosunu 50 liraya satıyoruz. Son zamanlarda gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde kanser ve diğer birçok hastalığa iyi geldiği ortaya çıktığı için talep oldukça artmış durumda. Öte yandan çoğu müşterimiz buradan alarak batı illerine götürüyor. Çoğu müşterimiz bu ürünü bir tedavi yöntemi olarak kullanıyor. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artması ile beraber daha çok toplayacağımızı düşünüyorum. Özellikle son dönemde ışkın köküne olan talep artmış durumda. Fiyatlar şu anda biraz pahalı ancak yakın bir zamanda düşer diye düşünüyorum.

Yurt içinden ve yurt dışından yoğun talep var

Erzincan’da yaklaşık olarak 15 yıldır aktarlık yaptığını söyleyen Mehmet Ali Sönmez de ışkın kökünün sağlığa oldukça yararlı olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

Işkın özellikle kolesterol ve tansiyon gibi hastalıklara iyi geliyor. Öte yandan kanserli hücrelerin oluşmasına da engel oluyor. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar da bunun doğru olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ışkına olan talep oldukça artmış durumda. Biz buradan yurt içinde ve yurt dışında pek çok noktaya göndermeye başladık. Özellikle köküne yoğun bir ilgi var.

Yorumlar (0)