Gürer "Yasaklı zirai ilaçlar halen kullanılıyor"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım üretiminde kullanımı yasaklı olan carbendazim  içerikli zirai ilaçların toplatılıp toplatılmadığına dair soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi fakat Gürer, Pakdemirli’nin aksine birçok pestisitin çeşitlerinin halen kullanıldığının belirlendiğini iddia etti.

TARIM 29.12.2019, 16:39
Gürer "Yasaklı zirai ilaçlar halen kullanılıyor"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  tarımda yasaklı olmasına rağmen carbendazim maddesinin halen üretimde zirai ilaç olarak üretimde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltti. Bakan Pakdemirli’nin carbendazimin kullanılmadığına ilişkin açıklamasından sonra Gürer, Pakdemirli’nin aksine pestisitin içerikli çeşitlerin hâlâ tarımsal üretimde kullanıldığını şu sözlerle iddia etti:

Gürer "Carbendazim ürünün tamamı toplatıldı mı?"

“Tarımsal üretimde Carbendazim kullanılması, Ocak 2018 yılında yasaklanmıştı. Bu ürünün tamamı toplatıldı mı? Carbendazim içerikli tarım ilacının akıbeti ne oldu? Ülkemizde üretilen gıda ürünlerinde Carbendazim saptanmış mıdır? Kalıntısını belirlemeye yönelik bir çalışma var mıdır? Varsa elde edilen sonuçlar nedir? Rusya’ya ihraç edilen ancak Carbendazim kalıntısı içerdiği için Rusya’dan ülkemize geri iade edilen ürün var mıdır? Çeşiti ve miktarı ne kadardır? İade edilen gıda ürünlerini ülkemiz ne yapmaktadır?”

Pakdemirli, carbendazim aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin imalatının ve ithalatının 23.07.2017’de, kullanımının ise 01.01.2018 tarihinde sonlandırıldığını söyledi.

Bakan Pakdemirli "Rusya Federasyonu'ndan geri dönen ürün bulunmamaktadır"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Gürer’e yanıt olarak şu sözleri kaydetti:

“Carbendazim aktif maddesinin kullanımının sonlandırıldığından itibaren piyasaya arzına ve satışına müsaade edilmemektedir. Bakanlığımızca yetkilendirilen özel gıda kontrol laboratuvarları ve Bakanlığımıza bağlı Gıda kontrol laboratuvar Müdürlüklerinde pestisit etken maddesi olan Carbendazim analizi yapılabilmektedir. 2011 yılından günümüze kadar Rusya Federasyonundan zirai ilaç kalıntısı yönünden herhangi bir bildirim alınmamış ve zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Rusya Federasyonu’ndan geri dönen ürün bulunmamaktadır. Çeşitli sebeplerle Ülkemize iade edilen ürünler Bitki Sağlığı ve Gıda Güvenilirliği yönünden denetime tabi tutulmakta, Ülkemiz mevzuatına uygun olan ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir.”

Avrupa Birliği (AB) "Gıda Güvenliği Raporunu" öne sürdü

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerinde pestisit kalıntılarından dolayı Avrupa Birliği Hızlı Alarm Sistemi sitesine kaydedilen 722 adet kayıt bulunduğunu, yurt dışında tetkik edilen ürünlerde çok sayıda pestisit içeren ürün bulgusuna rastlandığını şu sözleriyle ifade etti:
“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Rusya Federasyonu ile yaşanan Carbendazim kalıntısı krizi nedeniyle valiliklere gönderdiği yazı ve RASSF (Avrupa Birliği Hızlı Alarm Sistemi)’nin kayıtları (https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en) Carbendazim’in Rusya ve Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerde sıklıkla tespit edildiğini söylüyor. Bakan’ın bu konudan haberdar olmaması mümkün mü?

RASSF sistemine girerek 01 Ocak 2010 ile 09 Ağustos 2019 tarihleri arasındaki kayıtlar gözden geçirildiğinde Türkiye’den gönderilen gıda ürünlerinde pestisit kalıntıları nedeniyle siteye kaydedilen 722 adet kayıt olduğu görülecektir. Bu kayıtlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yasaklı pestisit listesi ile birlikte dikkatle gözden geçirildiğinde tarımda kullanılması yasak çok sayıda pestisitin Türkiye’den gönderilen gıda ürünlerinde tespit edildiği de görülecektir. Bir başka deyişle kullanılması yıllar önce yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye tarımında pek çok pestisit hala kullanılıyor. İhracatta yaşanan sorunlar da zaten Bakanlığın alması gereken önlemleri almadığını ya da bu konuda işini iyi yapmadığını gösteriyor.”

Yorumlar (0)