Genç çiftçi, Mersin’deki atıl araziyi lavanta bahçesine çevirdi

26 yaşındaki Feride Mutlu, Mersin'in Erdemli ilçesindeki ailesinden kalan atıl araziyi üretime kazandırdı ve susuz tarım ile lavanta yetiştiriyor.

TARIM 13.08.2023, 18:44 15.08.2023, 09:02
Genç çiftçi, Mersin’deki atıl araziyi lavanta bahçesine çevirdi

İlçede yaşayan Feride Mutlu, Küstülü Mahallesi'ndeki ailesinden kalan 6 dönümlük atıl araziyi yeniden tarıma kazandırmak için kolları sıvadı.

Araziye 4 yıl önce lavanta ekimi yapan Mutlu, susuz tarım ile yetiştirdiği çiçeklerinin ilk hasadını ise geçen sene yaptı.

Lavanta yağı satarak maddi gelir elde eden genç çiftçi, bu sezon ise olgunlaşan ürünlerini toplamaya başladı.

Hasada katılan İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Topçu, Kaymakam Aydın Tetikoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız ve Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, 26 yaşındaki genç çiftçiye bereketli bir sezon diledi.

‘‘Lavanta üretiminin yaygınlaşmasını istiyoruz’’

Gazetecilere açıklama yapan Tetikoğlu, ilçede lavanta üretiminin daha da yaygınlaşmasını istediklerini vurgulayarak, "Lavantanın ilçemizde gelişerek daha çok devam etmesini ve diğer çiftçilerimize de örnek olmasını umut ediyoruz. Genç çiftçimizi girişiminden dolayı tebrik ediyorum." dedi.

"Susuz tarımla üretim yapılabileceğini herkese göstermek istedik"

Lavanta üretimi yapan genç çiftçi Feride Mutlu ise susuz tarımın önemini vurgulayarak şöyle dedi:

"Her sabah uyandığımda arazide lavantanın güzel kokusu ile karşılaştığım için mutlu oluyorum. Dikimden sonra kovalar ile sulama yaptık sonrasında ürünlere bir daha hiç su vermedik. Lavanta, kırsal kesimde yetişen ve susuz tarıma uygun bir bitkidir. Çevremizdeki kişilere susuz tarım ile üretim yapılabileceğini göstermek ve bu konuda onlara örnek olmak istedik.

Üretimi artırmak için çalıştığını dile getiren Mutlu, "Geçen sene ilk hasadımızı yaptığımızda toplam 20 litre yağ çıktı. Bu sezon 100 litre lavanta yağı almayı bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)