Fındıkta alternatif üretim: Tek dal sistemi

Düzce'de, fındık üretiminde verim artışı amaçlayan Muhammed Gündüz, dedelerinden kalan 20 dönüm büyüklüğündeki arazide ocak sistemine alternatif olarak tek dal dikim yaptı.

TARIM 21.08.2022, 22:33 22.08.2022, 15:58
Fındıkta alternatif üretim: Tek dal sistemi

Gündüz, makine teknik ressamı olarak görev yaptığı işinden altı sene evvel ayrılarak fındık yetiştiriciliği yapmaya başladı.

Darıcı Mahallesi üzerindeki 20 dönüm büyüklüğündeki araziyi fındık yetiştiriciliğine uygun duruma getiren Gündüz, üründe verim artışı için çeşitli araştırmalar yapmaya başladı.

Araştırmaları neticesinde bazı ülkelerde ocak sisteminin yerine aşılama yaparak tek dal dikimle verim artışı sağlandığını gören Gündüz, bahse konu metotla üretim yapma yönünde karar verdi.

Arazisine 15 bin adet aşılı fidan diken Gündüz, birkaç yık içinde üç kat artışla dönüm başına 600 kilogram verime ulaşmayı öngörüyor.

"Hedefimiz az alandan çok ürün elde etmek"

Gündüz, basın mensuplarına, ocak sistemine alternatif olarak tek dal yöntemiyle fındığın adeta ceviz ağacı büyüklüğüne erişmesinin beklendiğini ifade etti.

Söz konusu yöntemle yetiştirilecek olan ağacın boyunun 30 metreyi, genişliğinin ise üç metreyi bulabileceğini söyleyen Gündüz, şöyle konuştu:

"Anaçlarımıza Akçakoca sarı yağlısı, kara fındık, yomra, çakıldak ve Giresun yağlısı aşıladım. Bu şekilde üç kat verim elde etmeyi umuyorum.

An itibarıyla dönüm başına 200 kilogram kadar ürün alıyorum. Bu sayıyı 600'e yükseltmeyi amaçlıyorum. Üç metre olan fındık ağaçlarının boyu 15 metreye ulaşacağı için hacimsel olarak daha fazla faydalanmak istiyoruz. Budama işlemi yapılmadığı için de karda olacağız çünkü ağaç gibi büyüyecek. Bizi işçilikten kurtaracak. 

Sektöre 2016'da girdim. Çok fazla para harcadım. Hedefimiz az alandan çok ürün elde etmek."





Yorumlar (0)