Domates fiyatları yüzde 191 artışla son 7 yılın rekorunu kırdı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) mart ayı için Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksine göre domatesin fiyatı geçen yıla göre yüzde 191 artış göstererek son 7 yılın rekorunu kırdı

TARIM 03.04.2022, 10:09 03.04.2022, 16:33
Domates fiyatları yüzde 191 artışla son 7 yılın rekorunu kırdı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) mart ayı için Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören sebze, meyve ve domateslerin fiyat ve işlem miktarları ile ilgili endeks değerleri bir önceki yılın ve ayın değerlerine göre değişiklik gösterdi.

Mart ayının endekslerine göre miktarlarda şubat ayına kıyasla sebzede yüzde 16’nın üzerinde, domateste yaklaşık yüzde 15 ve meyvede ise yüzde 2,27’lik bir artış gözlemlendi. Endeksler geçen yılın aynı zamanına göre ise sebzede yüzde 8,95 ve domateste yüzde 20,46 azalırken meyvede ise yaklaşık olarak yüzde 33’lük artış yaşandı.

Miktarlar son 7 yılın en düşük artışını gerçekleştirdi

Mart ayındaki miktar endekslerine göre domateste aylık olarak son 7 senenin en düşük artışı gerçekleşirken yıllıkta ise ortalama bir azalış gözlemlendi. Sebze miktarlarında yıllık ortalama bir artış görülürken 2019 yılı hariç aylık en düşük artış gerçekleşti. Meyve işlem miktarı endeksine göre ise aylık değişimde ortalama bir artışın olduğu gözlemlenirken yıllık değişimde ise 2020 yılından beri en büyük artışın yaşandığı gözlemlendi.

Domates fiyatları yüzde 191 arttı

Fiyat endekslerinde de değişiklik gözlemlendi. Buna göre domatesin fiyatı geçen yıla göre yüzde 191 artış gösterdi. Son 7 senenin mart ayı verileri incelendiğinde bu artış açık ara rekor kırdı. Mart ayı itibariyle sebze miktar endeksleri yüzde 8,95’lik bir düşüş gösterirken fiyatlarda ise yüzde 143’lük bir artış gözlemlendi. Bu artış da son 7 yıldaki en yüksek mart ayı artışı olarak tarihe geçti. Meyve miktar endekslerindeki yıllık yaklaşık olarak yüzde 33’lük artışa karşın fiyat endeksi yüzde 26 artış gösterdi.

Sebzede son 4 yılın ortalama değişimleri yaşandı

Öte yandan bir önceki aya göre aylık işlem miktarları yüzde 15 artış gösterirken işlem fiyat endekslerinde ise yüzde 33’lük bir artış yaşandı. Son 4 senenin mart ayı endekslerinde ise ortalama değişimler gözlemlendi. Şubat ayına göre aylık işlem miktarı endeksi yüzde 16,70’lik bir artış sergilerken işlem fiyat endeksinde ise yüzde 10,87’lik bir artış gözlemlendi. Bununla birlikte son 4 yılın değişimleri incelendiğinde sebze fiyat ve miktar endekslerinde ortalama civarında değişimler yaşandı.

Yorumlar (0)