Savaşın 39’uncu günü: Rusya'nın saldırıları savaş suçu sayılacak mı?

Bugün, Ukrayna-Rusya savaşının 39’uncu günü. NATO, 73’üncü senesine iki ülke arasındaki savaşın tehdidiyle girerken Batı, yaptırımları devam ettirmekte oldukça kararlı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Mariupol’de insani koridor açıldı. Sivillerin Polonya’ya tahliyesi ise sürüyor.

DÜNYA 03.04.2022, 23:59 04.04.2022, 00:15
Savaşın 39’uncu günü: Rusya'nın saldırıları savaş suçu sayılacak mı?

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın 39’uncu gününde bölgeden gelen saat saat gelişmeler şu şekilde:

23.43 - Rusya Harkov'u hedef aldı: 23 yaralı

23.31 - Bakan Akar, Ukraynalı mevkidaşı ile ülkedeki son durumu görüştü.

23.20 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna savaşının 'Putin için stratejik bir mağlubiyet' olduğunu savundu.

23.15 - Rusya: Türkiye'nin girişimi ile Mariupol'den tahliyeler için koridor oluşturuyoruz. 

22.49 - Ukrayna: Ruslardan kurtarılan Kiev'de 410 sivilin cansız bedeni bulundu.

22.37 - Ukrayna: Rus askerleri Sumi’den ayrılıyor.

21.34 - Rusya Savunma Bakanlığı: Yüksek hassasiyetli roketlerle Ukrayna'daki yakıt depolarını imha ettik.

21.13 - Ukrayna: Rus askerleri doktor ve hastaları tahliye etmesi planlanan konvoyu hedef aldı.

BM: Buça'da olanlar araştırılsın

21.04 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’den Buça için bağımsız tahkikat çağrısı.

20.37 - İngiltere Başbakanı Johnson, Rus lider Putin'i Buça'da 'savaş suçu' işlemekle suçladı. 

20.03 - Rusya, Bucha’da sivil halkın katledildiği iddialarını yalanladı.

19.31 - NATO Genel Sekreteri: Rus ordusu yeniden konuşlandırılıyor.

Peskov: Türkiye menfaatlerine göre hareket ediyor

18.03 - Kremlin Sözcüsü Peskov: Türkiye menfaatlerine göre hareket ediyor ve gerektiği zaman açık bir şekilde ‘hayır’ veyahut ‘evet’ diyebiliyor.

17.23 - İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Avrupa Komisyonu Başkanı der Leyen ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın saldırılarının "savaş suçu" ilan edilmesini ve soruşturulmasını talep etti.

17.12 - Rusya, Odessa'daki bir akaryakıt deposunun vurulduğunu duyurdu.

17.00 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, savaş döneminde henüz en kötüsünü bile yaşamadıklarını dile getirdi. Kuleba, bir İtalyan gazetesine demeç vererek Kiev'deki savaşı büyük oranda kazandıklarını kaydetti.

16.49 - Ukrayna müzakere heyeti, Rusya müzakere heyeti başkanı ve Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, barış anlaşması için iki ülkenin liderlerinin bir araya gelmesi gerektiğini ancak bu konudaki taslak anlaşmanın henüz hazır olduğunu dile getirdi.

16.09 - Rusya'daki ABD Büyükelçiliği binası önünde toplanan bir grup Rus, Sırbistan ve Rusya bayrakları açarak protesto gösterisine imza attı.

16.09 - Ukrayna-Rusya savaşı, Almanya'daki ekmek ve sıvı yağ fiyatlarını etkiledi. Fiyatlar tavan yaptı.

16.06 - Ukrayna'nın ünlü şarkıcısı Maks Barskih silah eğitimi aldığını ve bugün itibarıyla orduya katıldığını duyurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Odessa'ya gitti

15.56 - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendidas, Yunanistan'ın Ukrayna halkı için topladığı insani yardımları bizzat Odessa'ya ulaştırdı. 

15.54 - Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna tarafında en az 1417 kişinin öldüğünü ve 2038 kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırıların başladığı günden bu yana mülteci statüsüyle komşu ülkelere geçen vatandaşların sayısı ise 4 milyon 176 bin 401 olarak kayıtlara geçti.

15.46 - Kremlin Sözcüsü Peskov, doğal gaz ihracatında uygulanan ruble ile ödeme yönteminin diğer ihracat ürünlerinde de uygulanmaya başlayacağını duyurdu.

14.37 - Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban yönetiminin Moskova yönetimiyle ilişkilerini derinleştirmek istediğini dile getirdi.

14.32 - Ukrayna'nın Buça şehrinde elleri arkadan bağlı olarak infaz edilen sivillerin bulunduğu haberi üzerine AB, Rusların vahşetini kınadı. Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanacağı dile getirildi.

14.12 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, Mariupol'den Zaporijya'ya sivil tahliyesinin sürdüğünü duyurdu.

12.38 - Rus müzakere heyetine başkanlık eden Vladimir Medinsky, müzakerelerin yarın devam edeceğini aktardı ve ekledi: "Ukrayna, tarafsızlık ve nükleer olmayan statü gibi konulara karşı gerçekçi adımlar atıyor ancak henüz anlaşma taslağı belirlenmedi."

12.16 - Polonya Başbakan Yardımcısı Kaczynski'den Almanya'ya büyük suçlama: "Alman hükümeti uzun süredir Putin yönetimiyle yakın ilişki içindeydi. Bu sebeple Rusya'nın ne yapmayı amaçladığını hiçbir zaman görmek istemedi. Bunun sonucunu ise bugün görüyoruz."

12.13 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 39 günlük kaybını duyurdu: 18 bin civarında asker, 143 uçak, 644 tank 134 helikopter, 325 top, 1830 zırhlı araç, 54 hava savunma sistemi ve 105 roketatar sistemi.

12.05 - Harkov'da bulunan İzyum şehrinin Belediye Başkan Yardımcısı Matsokin, şehirdeki sivil yerleşim bölgelerinin yüzde 80'inin yok edildiğini açıkladı.

11.49 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Odessa yakınlarındaki akaryakıt deposu ve rafinerinin yüksek hassasiyetli roketlerle vurulduğunu duyurdu.

11.39 - Ukraynalı askerler tarafından imha edilen Rus tankları Irpin'de sergilendi.





11.29 - Rus askerleri, Odessa'ya saldırı başlattı.

11.10 - Avrupa Birliği ülkelerinin desteğiyle toplanan 1500 tonluk gıda yardımı, Polonya sınırından Ukrayna'ya gönderildi.

Ünlü yönetmen, Rus saldırısında öldü

10.57 - Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius, Rusya'nın Mariupol'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybetti.



09.52 – Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya’nın hakimiyetinde bulunan Donbas bölgesi ile ülkenin güney kesiminin ele geçirilmesi için çalışıldığını duyurdu. Zelenskiy, belirtilen yerlerdeki asker sayısının artırıldığını kaydetti.

09.14 – NATO, kuruluşunun 73’üncü senesini kutladı. Soğuk Savaş’tan bu yana Avrupa’nın karşılaştığı en büyük tehdit ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük yıkım olan Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde düzenlenen kutlamada kuruluş, aktif rol oynuyor.

03.21 – Ukrayna, Rusya’nın füze saldırıları yoğunluğunu azalttığını duyurdu.

Mariupol'de insani koridor açıldı

02.57 – Rusya Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine Mariupol’de sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldığını duyurdu.

00.25 – Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Podolyak, Ukrayna ordusunun Buça’da kontrolü eline aldığını bildirirken elleri arkadan bağlanarak öldürülmüş sivillerin görüldüğünü kaydetti.

Yorumlar (0)