Dağlardan güçlükle topluyor: Kilosu 2 bin 500 TL

Hakkari'de 23 senedir arıcılık yapan Adil Yiğit, yüksek rakıma sahip dağlardaki kayalıklardan çıkardığı balı yurt dışı ve yurt içinden sipariş verenlere gönderiyor. Yiğit, balın kilogramını ise 2 bin ila 2 bin 500 TL arasında satışa sunuyor.

TARIM 14.09.2022, 21:18 16.09.2022, 11:43
Dağlardan güçlükle topluyor: Kilosu 2 bin 500 TL

Çiçek balının en önemli merkezlerinden biri olan Hakkari'de, verimli yaylalara konumlandırılan kovanlarda üretilen bala ek olarak yüksek rakımlı dağlardan çıkarılan kaya balı da zorlu bir yolculuğun akabinde sofralardaki yerini alıyor.

Büyük emek harcıyor

Merkeze bağlı olan Kırıkdağ köyünde hem arıcılık hem de çiftçilikle uğraşan Yiğit (52), yüksek rakıma sahip dağlarda gezerek arıların kaya aralarına yaptığı organik bala ulaşmak amacıyla büyük bir emek harcıyor.

Hasat döneminin başlamasıyla birlikte tespit ettiği noktalara uğrayan Yiğit, arıların yaptığı yuvalardaki kaya balını çıkarıyor ve talep üzerine farklı kentlerin yanı sıra yurt dışına da ulaştırıyor.

"Arılar çok saldırgan"

Yiğit, basın mensuplarına, kaya balını bulmanın büyük bir emek gerektirdiğini ifade etti.

Hasat dönemi başlayınca belirlediği noktalara gidip balı hasat ettiğini aktaran Yiğit, "Bal aldığımız yuvadaki arıları da başka kovanlara alıyoruz. Bu iş çok zor. Kayalıklara tırmanırken zorlanıyoruz. Arılar da çok saldırgan olabiliyor." dedi. 

"İnsan eli değmiyor"

Gerekli malzemeleri ve arıcı kıyafetlerini alarak bu işi yaptıklarını kaydeden Yiğit, şöyle devam etti:

"Zaman zaman 1 kilogram bal için bir gün boyunca yürüdüğümüz oluyor. Arılar her yere konmazlar. Rahat edecekleri yerleri seçiyorlar. Yurt içine ek olarak yurt dışından da müşterilerim var. Norveç'ten, Almanya'dan hem müşterilerim hem de akrabalarım arıyor. Kilogramını 2 bin ila 2 bin 500 TL bandında satıyoruz. Balımız tamamen organiktir. İnsan eli değmiyor, görüyorsunuz. Karakovan balını ise 500 ila 1.000 TL arasında satışa sunuyoruz. Bala olan talep çok fazla."

Yorumlar (0)