Bu ineklerin sütü “sanal gerçeklik” kokuyor 

Aksaraylı besici İzzet Koçak, sanal gerçeklik gözlüğünü taktığı ineklerine yemyeşil çayırları gösterdi ve bu esnada klasik müzik dinletti. Rusya’dan getirttiği sanal gerçeklik gözlüğü ile ineklerin sür verimi 5 litreye kadar arttı. Görüntülerin ve müziğin hayvanlara duygusal anlamda iyi geldiğini belirten Koçak, sosyal medyada ise hiç beklemediği tarzda olumsuz tepkiler aldı. Pek çok kişi, bunun “modern hayvancılık” olmadığını ve hayvanlara eziyet olduğunu dile getirdi. İzzet Koçak ise ineklerinin veriminden oldukça memnun. 

TARIM 07.01.2022, 17:54
Bu ineklerin sütü “sanal gerçeklik” kokuyor 

Aksaray’da büyükbaş hayvancılıkla uğraşan besici İzzet Koçak, 2018 senesinde bir işletme kurdu. Yaklaşık 4 senede toplam 180 büyükbaş hayvanı olan Koçak, ineklerinin süt verimini artırmak için araştırmalara başladı. Rusların ineklere sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden çayır videoları izlettiğini ve klasik müzik dinlettiğini öğrenen besici, bu yöntemleri kendi ineklerinde denedi. 



Rus gözlükleri ineklerin bir numaralı arkadaşı oldu 

İzzet Koçak, Rusya’dan getirttiği sanal gerçeklik gözlüğünü ineklerine taktı ve klasik müzik dinletmeye başladı. Yemyeşil meraların görüntülerini ineklerine izleten besici, ilk 10 günde hayvanların hareketlerinde olumlu yönde değişiklik yaşandığını aktarıyor: “Önce iki inek üzerinde bu gözlüğü denedik. Bu sırada tüm ineklere klasik müzik dinlettik. Çevresel koşulların hem süt üretimini hem de ineklerin sağlığını etkilediğini biliyoruz. Biz üreticiler olarak saman ve yem fiyatlarının artması sebebiyle alternatif yol ararken Rusların yöntemini gördüm. Sonrasında Rusların yöntemini denemeye karar verdik. Sanal gerçeklik gözlüğünü taktığımız 2 ineği 10 gün boyunca gözlemledik. İneklerin hem davranışlarında hem de sür miktarları ve kalitesinde olumlu değişim olduğunu gördük.” 



İneklerin sütü 10 günde 5 litre arttı 

Koçak: “Sanal gerçeklik gözlüğüyle ineklere sıcak hava altında uçsuz bucaksız çimenlikte çekilmiş görüntüleri gösterdik. Biz günlük olarak her bir inekten ortalama 22 litre süt alırken gözlüğü kullanan 2 ineğimizden 27’şer litre süt almaya başladık. Bu gözlükler klasik müzikle birleşince ineklere çok iyi gelmeye başladı. Hayvanların stres seviyesi düştü. Sosyal medyada tesadüfen gördüğümüz uygulama, hayvanlarımıza çok iyi geldi. Deneme aşamasını sona erdirdik ve 10 tane daha gözlük sipariş ettik. İkinci aşama için 12 ineğimize sanal gerçeklik gözlüğü takacağız. Eğer onlar da başarılı olursa tüm ineklerimiz için sipariş vereceğiz.” 



İnekler, ayaklarındaki çiple takip ediliyor 

Koçak: “Klasik müzik de aynı zamanda ineklerimizin ruhunu dinlendiriyor. Hayvanlarımızı, ayak bileklerine taktığımız çiplerle takip ediyoruz. Hangisinin ne kadar geviş getirdiğini ne kadar süt verdiğini ölçüyoruz. Sağımhaneye giren ineklerde sıkıntı olursa bu çipler sayesinde öğreniyoruz.” 



Pek çok insan duruma tepki gösteriyor 

Olayın sosyal medyaya yansımasıyla birlikte pek çok kişi duruma tepki gösterdi. Bu yöntemin hayvanları istismar etmek olduğunu belirten sözde hayvan severler, modern hayvancılık yönteminin yanlış anlaşıldığından dem vurdu. 

Yorumlar (0)