Afşin mor renge bürünüyor: Türkiye’nin en büyüğü olacak

Afşin Belediyesi, 380 dönümlük alanıyla ve 660 bin lavanta fidesiyle Türkiye’nin üzerinde bulunan en büyük tek parça lavanta tarlasını içerisinde bulunduruyor.

TARIM 20.07.2022, 09:51 20.07.2022, 14:50
Afşin mor renge bürünüyor: Türkiye’nin en büyüğü olacak

Afşin’in yükseklik açısından avantajı bulunması sebebiyle Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, aromatik bitkilerin üretilmesine bölgenin uygun olduğunu aktardı. Güven, “2018 senesinden itibaren ticari üretim projeleri uygulamaya başladık. Sektör gezileri, bölge ziyaretleri gerçekleştirdik. Turizm açısından oluşacak potansiyel ile ilgili araştırmalar ve değerlendirmelere başladık” dedi.

Ziyaretler yapıldı, ortak fikir alındı

Yaptıkları ziyaretlerin kendilerine deneyim kattığını ifade eden Güven, “Belediyemiz tarafından Antalya, Isparta, Denizli, Burdur ve Afyonkarahisar şehirlerinde, mevcut gül, lavanta ve diğer aromatik bitki çeşitlerinde, aromatik yağ üretimi yapan tesisleri inceledik. Bunların yanı sıra tesislere makine imal eden şirketler, bu hususta uzmanlaşmış kişiler, pazarda bulunan distribütörler ve pazarlamacılar yerinde gezilerek tecrübe paylaşımlarından faydalandık. Gerçekleştirilen gezinin ardından değerlendirmeler yaptık. Lavanta öncelikli olacak şekilde aromatik bitkilerin hepsinin katma değerin çeşitli ve çok yüksek olduğu, bölgesel hatta yerel kalkınma adına değerli olduğu ve turizm açısından da önem katacağı hususunda ortak fikir aldık” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üreten bölgesi olacaklar

Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üreten bölgesine sahip olmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Güven, “Şu anda Afşin Belediyesine ait olan 380 dönümlük bir tarla bulunuyor. 2018 senesinden bu yana basın üzerinden, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Afşin Ziraat Odası Başkanlığı aracılığıyla çiftçilerimizi bu konuya yönlendirmeye başladık. Mevcutta altı farklı mahallemizde üreticilerimiz, lavanta yetiştirmeye başladı. Bu hususta komşu ilçelerin gözünden kaçmadı. İlk olarak Elbistan olacak şekilde bazı belediyelere de fide yardımı yaptık. 2018-2019 seneleri arasında yatırımlarımız sürmeye devam etti” dedi.

Turizm potansiyelini arttırmak için: Lavanta temalı plato

Turizm potansiyelini yükseltmek istediklerini dile getiren Güven, “Bunun için Rabia Parkı’nın içerisine lavanta temalı resim alanı yerleştirdik. Bu bölgede lavantin bitkisinin sarı rengini, gavura bitkisinin pembe rengini ve lavantanın mor rengi ve temalı ağaçların yeşil rengini gezmek için gelen kişilere göstermek istedik. Bitkilerin yetiştirilmesinde oldukça örnek bir bölge olacağını planlıyoruz” şeklinde ifade etti.

Arıcılık faaliyetleri için çalışmalar başlatıldı

Hacettepe Üniversitesi ile beraber gerçekleştirilen protokole değinen Güven, “Türkiye’nin ilk Arı Evi’ni burada Hacettepe Üniversitesi ile beraber kurduk. Daha sonra burada lavanta balı imalatı yapmaya başladık. Protokol kapsamında arı ekmeği, propolis, arı sütü, polen vb. gibi arı ürünleri imalatına da başlayacağız. İçerisinde Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi, Afşin Belediyesi ve yine Afşin’de oluşturulmuş olan, Kahramanmaraş Bal Birliği ile beraber düşündüğümüz ‘Afşin Modeli’ planıyla ilçemizde ölçülere uygun ve katma değeri fazla olan arı ürünleri ve bal üretimini gerçekleştirdik. Sisteme içerisinde bulunan arıcılarımızın, tescili şekilde gerçekleştirilen Afşin Efsus ve Binboğa markalarımızla, bu husustaki ürünlerimizi birçok kişiye sunacağız" dedi.

İşsizlik sorununu bir nebze olsun rahatlatacak

Çiftçilerin mahsullerini aldığında nereye kullanacağını düşünmemesi adına özel sektör yatırım yapmaya başlayana kadar ki sürede distilasyon ünitesini oluşturduklarını ve hizmete başladıklarına dikkat çeken Güven, “Mevcut durumda geleneksel ürün çeşitlerinde çok daha yüksek gelir sağlayan aromatik mahsullerin üretiminin çoğaltılması adına örnek teşkil etmek istiyoruz. Özellikle bu bölgede işsizlik oranı oldukça yüksek. Bu alan sayesinde hem ilçe ekonomisine destek sağlanacak hem de istihdamı arttırmış olacağız. Bu projenin bölge için büyük çözümler getireceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)