Adana’da günlük 124 TL’ye çalışacak tarım işçisi bulunamıyor: “Suriyeliler olmasa tarım biter” 

Anada Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 124 TL yevmiye verdiklerini fakat buna rağmen çalıştıracak tarım işçisi bulamadıklarını aktardı.  

TARIM 24.11.2021, 17:56 25.11.2021, 17:56
Adana’da günlük 124 TL’ye çalışacak tarım işçisi bulunamıyor: “Suriyeliler olmasa tarım biter” 

Adana’da 2020 senesinde 630 bin dekar olan narenciye ekim alanı bu sene yüzde 10 artarak 700 bin dekarı aştı. Tarım alanlarının bu denli genişlemesine karşın çalıştırılacak işçi bulunamadığından dert yanan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, narenciye hasat eren işçilerin sektör değiştirdiğini ve bu sebeple çalışan oranının azaldığını aktarıyor. 



“Bu sene çalıştıracak işçi bulamıyoruz” 

Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Narenciye bu sene çokça verimli. Geçtiğimiz sene 10 gün poyraz esmişti ve verim düşmüştü. O dönemde işçi sıkıntısı yaşamamıştık. Fakat bu sene, geçtiğimiz seneye oranla yüzde 10-15 daha fazla verim alıyoruz. Ama işçi yok. 124 TL yevmiyeyle çalıştırılacak tarım işçisi bulunamıyor. Bir de bu ücret peşin olarak veriliyor. İşçi bulamadığımız için çoğu ürün dalında kaldı. Narenciyede gecikmeli hasat yapılıyor. Adana ve çevre illerden işçiler geldi ama yine de yeterli olmuyor.” 



Kentin en büyük firmasında 2 bin işçi var 

Mehmet Akın Doğan: “Adana’nın 3 bin 500 işçi çalıştıran en büyük firmasında dahi şu anda 2 bin 200 kişi bulunuyor. Yüzlerce işçi eksiğimiz var. Bu yüzden gecikmeli hasat yapıyoruz. Bu da hem şehrimiz hem de ülkemiz için kayıp oluşturuyor. Akdeniz Bölgesi’nde en büyük sıkıntı Adana’da yaşanıyor. Mayer cinsi erkenci limonlar para etmediği için dalında kaldı. Narenciye tesisleri ve tüccarlar şu anda işçi hangi üründen para alabilirse çalışanı oraya gönderiyor. Elimizde işçi olsaydı limonları ve daha pek çok meyvemizi toplayacaktık. Buna acilen bir önlem alınmalı.” 



“Suriyeliler olmada Adana’da tarım biter” 

Mehmet Akın Doğan: “Suriyeliler olmasa hem Adana’da hem de Türkiye’de tarım biter. Bizlere çok yardımcı oluyorlar ama bir yerden sonra onlar da yetersiz kalıyor. Suriyelilerin çoğu başta tekstil olmak üzere diğer sektörlere geçiyorlar. Adana’da işçi konusunda büyük sıkıntı var. Önümüzde daha da sıkıntılı zamanlar yaşanacak. Daha ürün vermeyen fidanlarımız var. Onlar da ürün verdiğinde yine toplayacak kimse olmayacak. İşçiler 124 TL alıp bunun 12 TL’sini elciye veriyor. Peşin 112 TL yevmiyeli çalışacak işçi yok. Şu anda narenciye hasadımız en fazla yüzde 40’ı buluyor. Yüzde 60’lık ürünümüz dalda kaldı.” 

Yorumlar (0)