2017'den beri Türkiye'nin habibat bilgisi kayıt altına alınıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 2017 senesinde başlatılan proje kapsamında 25 bin veri, sene sonuna dek sisteme girilecek.

TARIM 17.12.2020, 14:10 17.12.2020, 18:41
2017'den beri Türkiye'nin habibat bilgisi kayıt altına alınıyor

Türkiye’nin habitat bilgisi sene başından itibaren artık Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi üzerinde görülebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca derlenen bilgiye göre, biyoçeşitliliğin devamını sağlamak ve konuya ilişkin gelişmeyi ülke politikası haline getirip ekolojik zenginliği korumak için 2017 senesinden itibaren Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi uygulanmaya başlandı.

Maya, ilaç, boya gibi geleneksel ürünlerin bilgileri koruma altında

Yapılan projeyle doğal biyolojik kaynaklardan faydalanarak geliştirilmiş olan maya, ilaç, boya gibi geleneksel ürünlere dair bilgilerin derlenmesi ve ulusal geleneksel bilgi veri sisteminin oluşturulması planlıyor. Ayrıca, projeyle geleneksel bilgiler de koruma altında olacak.

Ürünlerin patentlerini başkaları alamayacak

Projeyle, Türkiye’nin biyoçeşitliliğe dair geleneksel bilgiler kullanılıp, ürünlerin patentinin yabancılarca alınmasını önleyebilecek ve geleneksel bilgilere dayalı olan katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine dair AR-GE faaliyetlerine dair bilgi ve veri sağlanmış olacak.

21 şehir için saha çalışma tamamlandı

Projeyle 2018 yılında Aydın, Afyonkarahisar, Ankara, Erzurum, Hatay, Çorum, Samsun, geçtiğimiz sene Bursa, Kayseri, Mersin, Şanlıurfa, Gümüşhane, bu sene ise Kırklareli, İzmir, Van, Trabzon, Sinop, Isparta, Mardin , Bartın ve Aksaray’da olmak üzere 21 şehirdeki çalışmalar sona erdi.

Bu sene 20 şehirde saha çalışmalarına başlandı

Bu sene ise Tekirdağ, Edirne, Kilis, Gaziantep, Uşak, Elazığ, Osmaniye, Adana, Bolu, Nevşehir, Tokat, Düzce, Ardahan, Giresun, Kars, Iğdır, Hakkari, Kars, Malatya, Sivas ve Kahramanmaraş’ta saha çalışmaları başladı.

Gelecek sene ise Balıkesir, İstanbul, Adıyaman, Bilecik, Denizli, Muğla, Antalya, Eskişehir, Kırşehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kastamonu, Amasya, Karabük, Rize, Ordu, Bayburt, Batman ve Siirt’te saha çalışmalarının başlaması, böylelikle 2021 senesi sonunda 41 il için 2023 senesi sonunda ise 81 il için çalışmaların bitmesi düşünülüyor.

Yorumlar (0)