“Tırtıldan 'kelebeğe' dönüşen Galatasaray"

Süper Lig'in 18. hafta maçında oynanan ve 2-1'lik Galatasaray galibiyeti ile sona eren Galatasaray-Yukatel Denizlispor karşılaşmasının ardından spor yazarları ve yorumcuları çarpıcı değerlendirmede bulundu.

SPOR 20.01.2020, 08:56
“Tırtıldan 'kelebeğe' dönüşen Galatasaray"

İşte o değerlendirmeler...

Değişimin anahtarı Emre’de - Yasin Yıldırım 

Galatasaray’daki değişim Denizlispor maçıyla başladı. Saracchi'nin gelişiyle daha dinamik bir sol bek kazandı sarı- kırmızılı takım. Nagatomo'nun aksine sürekli hücumu düşünen Uruguaylı futbolcu, Cimbom'u ileriye taşıdı. O ataklardan birinde de Emre Akbaba'ya yaptığı asistle özellikle iç saha maçlarında çok etkili olacağını gösterdi. Defansif yönü ise şimdilik soru işareti. Ama Fatih Terim'in ve taraftarın seveceği bir futbolcu olduğu kesin. Maç eksiğine rağmen ortaya koyduğu futbol umut verici.

Asıl fark ise Emre Akbaba'nın dönüşünde gizli. Attığı klas golün yanında, oyun görüşü ve hücuma kattığı zenginlik Galatasaray'ı başka seviyeye taşıyabilir. Şut ve asist tehdidi taşıyan bir 10 numarayla oynamanın rahatlığını yaşadı dün Cimbom. Onyekuru'nun da takıma katılmasıyla birlikte Feghouli ve Falcao'nun oluşturacağı bu dörtlü daha etkili olacaktır. Üstüne koyarak devam eden bir Emre diğer üç ismin de performansını yukarı çeker. Kısacası değişimin anahtarı Emre'de.

Falcao hâlâ çok güçsüz. Ancak attığı gol birinci sınıf bir 9 numara vuruşuydu. Ondan beklenen de zaten bu. Ceza sahası içinde pozisyonları sürekli kokluyor, her atağın içinde ancak güçsüzlüğü nedeniyle istediklerini yapamıyor. Yapmaya başlarsa Galatasaray'ı iki basamak ileriye taşıyacağı aşikâr. Lemina ise belki de takımın en iyisi. Müthiş bir fizik kaliteye sahip. Melo'yu anımsatan hamleleriyle orta sahada güven veriyor.

Gelelim yeni Galatasaray'ın eski hastalıklarına. Yine çok kolay pozisyon veriyor. Oyunu bir türlü kopartamıyor. Ceza sahası içerisinde bu kadar çok topla buluşan (Üstelik Denizli gibi iyi bir kontratak takımına karşı) bir takımın daha çok gol atması lazım.

“Tırtıl”dan “kelebeğe” dönüşen Galatasaray - Ercan Güven

 Devre arasında metamorfoz (başkalaşım) geçirip ağır aksak “tırtıldan” uçan bir “kelebeğe” dönen takımların başında Galatasaray var. Değişim Fatih Terim’de değil… O en baştan beri hızlı oynayan bir takım istiyordu ama elindeki malzemeyle yapamıyordu. Deniyor, yanılıyor, kızıyordu. İkinci yarıların sürprizli takımı Galatasaray, yine yapmış yapacağını…

Devre arasında değişmiş, hızlanmış, eskiye oranla çok daha yüksek oranlı bir enerjiye sahip olmuş. Üstelik bunu “yeni” adamlarla değil, düzelen sakatlarla ve tribüne çıkardıklarıyla yapmış şimdilik. Sakatlıktan dönen Emre Akbaba, Galatasaray’a dikine ivme kazandıranlardan biri olması yanı sıra, dört gün arayla çok benzer ikinci golünü atarak skor da yaptı Denizli maçında.

İkinci devrenin ilk galibiyetine bakınca, şampiyonluk mücadelesinde Galatasaray’a düşük şans verenler hesaplarını bir kere daha yapmalı. Çünkü kelebek gibi uçuyor artık.

Bambaşka bir ekip - Mehmet Demirkol

Maçın ilk 60 dakikasında muhtemelen Muslera sıkıldı. Top neredeyse hiç gelmedi. Bunun sebebi özellikle Denizli’nin oyunu Rodallega-Sacko ikilisi üzerinden sağ kanattan çözme planının Saracchi’nin ekstra dinamik bindirmeleri sebebiyle kaynağından çözülmesi.

Lemina’nın savunma önündeki temel görevinin yanı sıra box-to-box oyunda geri kalan herkesten üstün oyunu merkezde Galatasaray’a artı yazdı. Seri ona uyum sağladı. Ömer ortaya dinamizm koydu. Emre-Falcao ikilisi de hem alan hem pas paylaşımında uyum sağladılar. Bunların tamamı Galatasaray açısından ilkler. Saracchi’nin bindirmelerinde bölgeye sert kestiği toplar gol tehlikesi oldu. Bunlar orta değil. Bunlar kontrol edilmesi zor paslar. Bunların Linnes’in kanadından geldiğini söyleyemeyiz. Ancak bu da yetti. Emre’nin, Falcao’yu en çok anlayan oyuncu olması işe yaradı.

Galatasaray eğer Feghouli’yi de bu ekibe katabilirse hücum gücü daha da gelişir. Ev sahibi dayanıklılık sorununda bir gelişme sağlamış durumda ancak hala 90 dakikalık değiller. Özdilek’in yaptığı değişiklikler sonrası Denizli oyuna ortak olmayı başardı. Ancak ev sahibi açısından ilk yarıdan her yönüyle daha iyi bir ekip olduklarını söylemek mümkün.
 

Yorumlar (0)