Şampiyonlar Ligi Nedir?

UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Federasyon Birliği öncülüğünde düzenlenen ve yine bu birliğe bağlı olan birinci takımların mücadele ettiği uluslararası bir futbol turnuvasıdır

SPOR 18.06.2020, 00:01
Şampiyonlar Ligi Nedir?

 UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Federasyon Birliği öncülüğünde düzenlenen ve yine bu birliğe bağlı olan birinci takımların mücadele ettiği uluslararası bir futbol turnuvasıdır. Avrupa sınırları içerisinde şampiyon olmuş her takımın, bu organizasyona dahil olma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca tüm ülkeler tarafından Avrupa’da düzenlenen en prestijli futbol turnuvası olarak anılmaktadır. İlk olarak 19995 yılında, çift maçlı eleme düzeni ile faaliyete geçmiştir. O zamanlarda sadece her ülkenin tek şampiyonu organizasyona katılabilmekteydi. 1992-1993 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile liglerden katılım sayısı arttırılmış ve çoğu ülke takımının bu prestijli turnuvaya gidiş yolu açılmıştır. Günümüzde bir ülkeden toplam beş takım organizasyona katılabilmekte ve birbirleriyle de mücadele edebilmektedir. Ayrıca liglerde şampiyonlar ligine katılım başarısını gösterebilmiş takımların altında kalan takımlar, UEFA Avrupa Ligine takılabilmektedir.

 Şampiyonlar Ligi Turnuvası Nasıl Gerçekleştirilir?

 Günümüzde daha çok belirlenen maç formatına göre organizasyon tam olarak temmuz ayında başlamaktadır. Çift maç eleme usulü ile ilk mücadeleler gerçekleştirildikten sonra, lig konumuna geçilir ve her takım kendi liginde bulunan takımlarla mücadele içerisine girmektedir. 22 takımın direkt olarak turnuvaya katılması ve 10 takımında eleme maçlarından sonra dahil olması ile toplamda 32 takım, grup aşamasına geçmeye hak kazanır. Her grup dört takımdan oluşur ve toplamda sekiz adet maç yapılır. Her grubun ilk iki takımı bir üst aşamaya geçer ve üçüncü sırada kalan takımlar UEFA Avrupa Ligine katılırlar. Kalan takımların kendi aralarında eliminasyon usulü ile gerçekleştirdikleri maçların sonrasında genellikle mayıs ayında iki takım finale kalmış olur. Final tek maç üzerinden gerçekleştirilir ve final maçını kazanan takım Şampiyonlar Ligi Şampiyonu unvanı ile turnuvayı tamamlamış olur. Ayrıca kupayı kaldıran takım, EUFA Süper Kupasına geçiş yapmaya hak kazanır.

Yorumlar (0)