178 ülke oy verdi! BM Genel Kurulu'na ilk kez Türk başkan seçildi

BM Genel Kurul Başkanlığı için Türkiye'nin adayı eski AB Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, 178 ülkenin oyunu alarak 75. Genel Kurul Başkanlığı'na seçildi

GÜNDEM 18.06.2020, 00:45 18.06.2020, 10:56
178 ülke oy verdi! BM Genel Kurulu'na ilk kez Türk başkan seçildi

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı'na Türkiye'nin adayı eski AB Bakanı ve Baş müzakereci TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır seçildi.

Venezuela oy kullanamadı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda gerçekleşen seçimde koronavirüs salgını sebebiyle üye olan ülke temsilcileri kendilerine ayrılan salonlara belirlenen saat dilimlerinde teker teker alındı ve oylarını kullandı. Yerel saatle 09.00'da başlayan oylama 13.00'da sona erdi.

193 ülkenin temsilinin olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 192 ülke oyunu kullandı. Venezuela ise BM'ye üye olan ülkelerin ödemesin yaptığı finansal katkı borcunu ödeyemediği için oy kullanamadı.

178 ülkenin oyu Volkan Bozkır'a

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığı için tek aday olarak gösterilen Volkan Bozkır, 178 ülkeden destek aldı ve BM Genel Kurulu'nun 75. dönem başkanlığı için seçildi.

Yapılan oylamada 3 oy geçersiz olarak kabul edilirken, 11 ülkeden ise çekimser oy geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olan ilk Türk

Volkan Bozkır, Türkiye'den Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığı için seçilen ilk Türk oldu.

Bozkır, BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande'den görevi 15 Eylül tarihinde devralacak ve 2021 senesinin Eylül ayına kadar görevini devam ettirecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı'nın vazifesi oturumları yönetmek ve kurulun işleyişini düzenlemek. Genel Kurul tarafından ayrıca her sene BM'nin bütçesi belirlenerek kontrolü sağlanıyor.

Uluslararası toplumun genel düşüncesini yansıtan kararlar Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınıyor.

Dünya liderleri tarafından her sene eylül ayı ortalarında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin bulunduğu New York'ta BM Genel Kurulu görüşmeleri amacıyla bir araya gelinerek küresel çaptaki sorunlar için diplomatik çözüm arayışları konuşuluyor ve ülkeler de kendi politikalarını anlatma fırsatı buluyor.

Volkan Bozkır kimdir?

Yorumlar (0)