Merkez Hakem Kurulu yapılanmasında değişikliğe gidiliyor 

Kulüplerin hakem kararlarına yönelik tepkileriyle başlayan süreçte Merkez Hakem Kurulu’nun işleyişi ve yapısına yönelik tartışmalar gündemdeyken Kulüpler Birliği Vakfı, yapısal değişiklik talebiyle TFF’nin yolunu tuttu. TFF, değişiklik talebine karşı olumlu yanıt verdi.

SPOR 21.10.2021, 13:43 21.10.2021, 18:23
Merkez Hakem Kurulu yapılanmasında değişikliğe gidiliyor 

Son dönemlerde lig karşılaşmalarında yaşanan durumlar sebebiyle kulüplerin hakem kararlarına yönelik tepkilerin yankı bulmasıyla birlikte Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) işleyişi ve yapısına yönelik tartışmalar da sık sık gündeme gelmeye başladı. Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF), yapısal değişiklik talebiyle başvurdu ve bu başvuru da TFF tarafından olumlu karşılık buldu. Hakem kararlarının tartışmalardan uzaklaştırılması için görüşmeler ve ortak çalışma ortamları oluşmaya başladı. 

MHK, futbol camiasından ağır eleştiriler almaya devam ediyor 

Şu anki sistemde MHK, TFF Yönetim Kurulu tarafından atanan bir başkan ile 8 üyeden oluşuyor. Bu sistem hakkında eleştiriler alan MHK’nın şu anki durumunu ve hangi değişimler yapılabileceğini eski hakem Bünyamin Gezer ve gazeteciler Atilla Türker ile Ömer Faruk Ünal değerlendirdi. 

“Sorunlar listesinde ilk sırada ‘VAR’ sistemi bulunuyor” 

Bünyamin Gezer: “Kulüplerin tepkilerine baktığımızda ilk konunun ‘VAR’ olduğunu söyleyebilirim. İtirazların çoğu bu sistemden kaynaklanıyor. İkinci sorun ise mevcut sistemde görev yapan hakemlerin yetersizlikleri. Kulüpler Birliği, bu konuyu sık sık masaya yatırıyor. Biri 10 senelik hakem unvanına sahip ama Süper Lig’de daha 3 maça bile çıkmamış. Başka bir hakem örneğin, 15 senedir Süper Lig hakemi unvanına sahip fakat 3 büyükler ile 10 maça bile çıkmamış. Hal böyle olunca da hep aynı isimler büyük maçları yönetiyor. Bu yüzden hakem kalitesinin muhakkak yükseltilmesi gerek.” 



“En önemli sorunlardan bir diğeri de torpil” 

Bünyamin Gezer: “Türk futbolundaki en büyük sorunlardan biri de torpil. Şu anki sorunların çözülmesi için torpil müessesesinin hakemlerin arasına sokulmaması gerekir. MHK üyeleri, adamcılık ya da bölgecilik yapmamalıdır. MHK, hakem bulmak konusunda daha aktif olmalıdır. Ülkedeki tüm hakemlere eşit şans verilmelidir. Ülkenin dört bir yanında yetenekli hakemler var. Bunlar bulunup çalıştırılmalı ve sistem içerisine alınmalıdır. MHK, geçmişteki hatalarından hala ders alabilmiş değil. Öte yandan ödül-ceza sistemi de uygulanmıyor. Başarılı olan hakemlere mükafat verilirken başarısız hakemlere de ceza uygulanmalı.” 

“Kulüpler, adalet istiyor” 

Bünyamin Gezer: “Kulüpler, yeni isim istiyor ama nedense bulunamıyor ya da bulunsa da yetiştirilemiyor. Hep aynı bölgeden hakem ve MHK üyesi seçiliyor. Bu da yanlış. Farklı illerden seçimler yapılmalı. Kulüpler adaletli ve iyi yönetim istiyor. Buna hakları var. MHK içinde bazı kişiler istifa ettiriliyor. Örneğin Metin Tokat’ın kendi isteğiyle görevini bıraktığına inanmıyorum. İstifa ettirildiği çok belli. Bu tarz olayları sık sık döndüğünü biliyoruz. Kimse dışından söylemese bile insanlar küçük gruplar halinde ya da kendi kendilerine diyorlar ki ‘X kişi Y kişinin adamı.’ Bu düşünceler ortadan kaldırılmalı. Tamamen yeni olan isimler gerekli. Göreve gelen kişinin, mevcut hakemlerden biri kendisini aramadığında ona maç vermediğini biliyoruz. Hakem, görevli kişiyi ne kadar çok ararsa o kadar fazla maç alabiliyor. Adamcılık bu şekilde had safhaya çıkıyor.” 

“Türk futbolunun sorunu hakem değil hakemlik camiasındaki akrabalık” 

Gazeteci ve hakem yorumcusu Ömer Faruk Ünal ise konuyla ilgili şunları aktarıyor: “MHK, UEFA Hakem Konvansiyonu’na üye bir kruum. Aslında UEFA standartlarına dayanan bir sistemi var fakat bu sistem kötüye kullanılıyor. Biz, akraba hakemler sisteminde sıkışıp kaldık. Fakat Avrupa’ya gittiğimizde bu konuda boyumuzun ölçüsünü alıyoruz. Bizim sorunumuz aslında hakem değil hakemlik camiasındaki akrabalık sistemi ama herkes hakemi baskı altına alma derdinde. Daha geçen gün Ali Koç, sosyal medyayı ayaklanmaya davet etti. Biz, hakemler üzerinde yoğunlaşarak sistemdeki asıl problemleri görmezden geliyoruz. TFF üzerinde baskılar var. Tarafsız kurul oluşturamıyoruz. Büyük takımlara farklı, Anadolu takımlarına farklı davranılıyor. Bu işler oldukça hassas işler. Hakem atama şekillerinde problem var. Şu anda tüm tayinleri Serdar Tatlı yapıyor. Problem, buradan kaynaklanıyor. Plansız, programsız hakem ataması yapılıyor.” 



“MHK’nın mevcut yapısı fazlasıyla hantal” 

Gazeteci Atilla Türker, MHK’nın mevcut yapısı ile ilgili şunları ifade ediyor: “Realist ve çağdaş sistem ile yeni bir MHK oluşturulmalı çünkü MHK’nın mevcut yapısı hem fazlasıyla hantal hem de ahbap-çavuş ilişkilerine dayanıyor. Hakemler, günü kurtarmaya çalışa çalışa durum buraya kadar geldi. Metin Tokat’ın da istifa ettirilmesi bazı kulüplerin isteği sonucunda oldu. Kendisi, hakemleri en iyi tanıyan ve en iyi atamaları yapacak olan isimdi ama kendisini istemediler. Son dönemlerdeki yanlış hakem atamaları bundan kaynaklanıyor. Ne yazık ki bazı hakemler de bazı kulüp başkanları tarafından kollanıyor. Bir bakıyoruz, hakemin sözleşmesi bitmesine rağmen bazı başkanlar tarafından kollandığı için hala maça çıkabiliyor. Bazı hakemler de biletinin kesilmesi korkusunu yaşıyor çünkü onları destekleyen kulüp başkanları yok.” 

Yorumlar (0)