Menajer komisyonları rekor seviyeye yükseldi!

FIFA Transfer Eşleştirme Sistemi’ne göre menajerlerin aldığı ücret geçtiğimiz yıla göre yüzde 19.3 artarak 590 milyon Euro’ya yükseldi. Bu paranın yüzde 65’i, Avrupa’nın 5 büyük liginde verildi.

SPOR 06.12.2019, 11:32
Menajer komisyonları rekor seviyeye yükseldi!

Futbol camiasında son zamanlarda en çok konuşulan ve eleştirilen konulardan birisi arasında menajerlerin aldığı komisyonlar yer alıyor. FIFA’nın son raporu, kulüpler ve futbolcular arasında bağ kuran menajerlerin kazandıkları yüksek rakamları açığa çıkardı. Transfer piyasasında şeffaflığı sağlamak için kurulan ‘transfer eşleştirme sistemi’ne göre yalnızca 2019'da dünya çapında yapılan transferlerde menajerlere 590 milyon Euro ödeme yapıldı.

Portekizlilerden 85 milyon Euro aldılar

Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 19.3’lük bir artışı gözler önüne seriyor. Bu rakamın yüzde 65’i, Avrupa’nın beş büyük liginde yer alan kulüpler tarafından ödendi. Yine aynı raporda ücretlerin büyük kısmı üç menajerin cebine gitmekte: Jorge Mendes, Mino Raiola ve Pini Zahavi... Diğer ilginç detay da, 190 milyon Euro’luk transfer gerçekleştiren Portekiz kulüpleri bu rakamın 85 milyon Euro’sunu menajerlere ödemiş.

FIFA sınırları sebebiyle menajerler kazan kaldırdı

FIFA 24 Ekim tarihinde menajerlik konusunda düzenlemeye giderken buna göre aracıların ücretleri transfer bedelinin yüzde 10’u ile futbolcu maaşının yüzde 3’ünden fazla olamayacak. Menajerler bu gelişmeye tepkide bulunmuş, İsviçre merkezli ‘Futbol Menajerleri Forumu’ adıyla bir dernek kurmuştu. Raiola, Roger Wittman ve Jonathan Barnett gibi isimlerin idaresindeki oluşum, FIFA’yı ve bağlı federasyonları tehdit etmişti.

Yorumlar (0)