Erdemli'de limon hasadı başladı

Mersin Erdemli’de limon hasadı başladı. Mersin Erdemli’nin coğrafi işareti olan Lamas limonu dalında 2 lira 80 kuruşa kadar alıcı buluyor. Rusya’ya ve birçok Ortadoğu ülkesine ihracatı yapılıyor.

TARIM 06.12.2019, 11:22
Erdemli'de limon hasadı başladı

Erdemlili üreticiler hasada Lamas limonunu sıkarak başladı. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, yeni hasat döneminin bereketli olmasını dileyerek Lamas limonu piyasasına dair değerlendirmede bulundu. Şahin, “Lamas limonunun hasadına başladık. Bu yıl rekolte yüzde 30, yüzde 40 civarında düşük. Düşük olmasına rağmen fiyatlar yüksek. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almasını diliyorum. Limon dalında 2.5 lira ile 2 lira 80 kuruş arasında satılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye limonunun yüzde 60’ı Erdemli’den

Türkiye limonunun yüzde 60’a yakını Mersin Erdemli’de üretiliyor. Erdemli’nin Lamas limonunun yıllara göre ortalama rekoltesi yaklaşık 400 bin tona geliyor.

Lamas limonu en çok Rusya’ya ihraç ediliyor

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Şahin, ihracatın en çok Rusya’ya yapıldığını, Romanya, Bulgaristan ve Ortadoğu ülkelerine de Lamas limonu ihraç edildiğini aktardı.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı da, “İhracatla birlikte Lamas limonu hasadı bölgemize katkı sağladığı gibi ülkemize de katma değer noktasında katkı sağlayacaktır. Hem çiftçinin hem tüccarın kazanmasını diliyoruz. Çiftçilerimiz açısından da fiyatlar oldukça iyi. Bol ve bereketli kazançlar diliyoruz” dedi.

Lamas limonu tüm dünyada tanınıyor

Erdemli Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, Lamas limonunun sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanındığını şu sözleriyle aktardı:

“Mersin limonu deyince Lamas limonu tüm Avrupa'da ve Türkiye'de biliniyordu. Biz buna resmiyet kazandırdık, tescil aldık. Eskiden bir üretici limon kasasının üzerine 'Lamas' markasını basarak limonunu, Lamas limonu olmasa dahi herhangi bir limonun satışını yapıyordu. Dolayısıyla gerçek Lamas limonu üreten üreticilerimiz fiyat kaybına uğrayabiliyordu.”

Yorumlar (0)