Futbol dünyasında devrim niteliğinde karar! Daha önce denenmişti

Gün geçtikçe gelişen teknoloji beraberinde dünya futboluna da katkı sağlıyor. Geçtiğimiz senelerde Video Yardımcı Hakem Sistemi'nin dünya futbolu içerisine alınması ile beraber teknolojinin yararlarından faydalanabilmek adına yeni adımlar atılıyor.

SPOR 14.09.2022, 11:30 14.09.2022, 11:32
Futbol dünyasında devrim niteliğinde karar! Daha önce denenmişti

Dünya futbolu teknolojinin gelişmesi ile beraber gün geçtikçe değişime uğruyor. Gelecek sezon için “yarı otomatik ofsayt sistemi”ne geçiş yapmayı planlayan İngiltere Premier Lig, bu alanda ikinci lig olacak. UEFA Şampiyonlar Ligi ve2022 Dünya Kupası’nda büyük bir başarıya imza aran “yarı otomatik ofsayt sistemi” birçok kişi tarafından ilgi görmüştü.

Oylama aralık ayında yapılacak

Edinilen bilgilere göre, mevcut durumda Premier Lig'de yer alan 20 kulüp, söz konusu sistemin gelmesi adına henüz oy vermedi. Dünya Kupası noktasında ilk defa görücüye çıkacak bu sistemi tanımak isteyen takımlar, aralık ayında bir oylama düzenleyecek.

Birçok takım geçiş yapmayı planlıyor

Ofsayt çizgileri, mevcut durumda VAR teknisyenlerince belirleniyor. Bu durum da gecikmelere sebep olduğu için futbolseverler tarafından eleştirilere maruz kalıyor. Fakat yeni sistem sayesinde anlık olarak karar verilecek, bu durumu ise yapay zeka sağlayacak.

Bu dönem Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Chelsea, Tottenham, Liverpool ve Manchester City “hawk-eye” isimli sistemi kullanıyor. Nottingham Forest, Southampton, Brighton, Manchester United ve Arsenal ekipleri de temel “hawk-eye” sistemlerini sahalarında bulunduruyor. Bir ekip ekstra kameraları bulundurulmasıyla beraber Premier Lig'de yer alan takımların neredeyse yarısı bu sistem içerisine uyumlu hale gelmiş olacak.

Juventus-Salernıtana maçında yaşanan skandal tetikledi

Geçtiğimiz hafta sonunda İtalya Serie A'da oynanan ve skandal olarak görülen ofsayt kararının sonrasında, Premier Lig idaresi benzer bir olayla karşılaşmayı istemiyor. Bu maç sırasında, Juventus'un galibiyet golü hakkına ofsat kararı sağlanmış fakat VAR operatörünün yalnızca ceza sahası içerisinde bulunan oyuncuları dikkate aldığı ve ceza sahası dışında olan ofsaytı açık bir şekilde bozmuş Salernitanalı oyuncuyu göremediği ortaya çıkmıştı.

“Hakeme uyarı yollanıyor, ofsayt belirleniyor”

Söz konusu sistemin detaylarını dile getiren UEFA yetkilisi, "Bu sistemde uyarılar o an da veriliyor. Bu nedenle gol olmadan birkaç saniye kadar sonra hakeme bir uyarı yollanıyor. Bu sebeple oyuncular henüz gol olduğu için sevinemeden bir ofsayt durumunun bulunup bulunmadığı bilgisi hakeme gitmiş oluyor" açıklamasını yaptı.

UEFA daha önce denemişti

Geçtiğimiz sene UEFA tarafından yarı otomatik ofsayt sistemi Şampiyonlar Ligi mücadeleleri sırasında perde arkasından denenmişti. Sistemin ne derecede verimli olduğunu denetleyen UEFA, daha sonra sistemi kullanma kararı verdi. FIFA da bazı özel karşılaşmalar sırasında sistemi aktif şekilde denemiş ve Dünya Kupası noktasında kullanmayı kararlaştırmıştı. Bunun yanı sıra, İtalya Serie A da mevcut durumda sistemi kapalı şekilde deniyor ve bir sonraki sezon kullanmayı düşünüyor.

“Çizgilerin doğruluğu yüzde 100 kesin değil”

Collina ofsayt çizgilerinin yüzde 100 doğru olmayabileceğine dikkat çekerek, "Ofsaytları denetleme süresi, özellikle oldukça ince bir ofsayt yaşandığında oldukça uzun sürüyor. Bunun yanı sıra saha içinde çizgilerin oluşturulması yüzde 100 oranında bir doğruluk sağlayamıyor. Bu sebeple FIFA, daha doğru ve daha hızlı yanıtlar verecek bir teknoloji için uğraşıyor. Bu çalışmanın adı ise yarı otomatik ofsayt sistemi." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)