Başbakan Scholz'dan, Almanları tedirgin eden uyarı! "Zorlu bir kışa hazır olun"

Kış mevsimiyle ilgili ortaya çıkabilecek zorluklar, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Scholz, olumsuzluklara katlanılması gerektiğine dikkat çekti. 

DÜNYA 14.09.2022, 11:41 15.09.2022, 11:04
Başbakan Scholz'dan, Almanları tedirgin eden uyarı! "Zorlu bir kışa hazır olun"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gelecek kış mevsimine yönelik Alman halkına önemli mesajlar verdi.

“Zorlu bir kışa hazır olun”

Almanya İşverenler Federasyonu'nun programında açıklamalarda bulunan Başbakan Scholz, karamsar bir tablo çizdi.

Scholz, Alman vatandaşlarına enerji krizinde zorlu bir kışa hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Alman Başbakan, enerji konusunda Rusya'ya bağımlılıktan kurtulma anlamında oluşacak zorluklara halkın katlanması gerektiğine ilişkin çağrıda bulundu.

Enerji krizine karşın Almanya'daki elektrik tedarikinin güvence altına alındığını öne süren ve ülkenin güneyindeki iki nükleer enerji santralinin kış döneminde çalışmaya devam etmesinin mümkün olmasını sağladıklarını söyleyen Scholz, “Böylece Alman elektrik piyasasında bir darboğaz olmayacak.” sözlerini kullandı.

2023’ün sonuna kadar ülkesinin ihtiyacı olan bütün gazı ithal etmek için gerekli altyapıya sahip olacağını aktaran Scholz, bunun için kuzey Almanya kıyılarında LNG terminallerinin inşa edildiğini dile getirdi.

"Bu kışı çıkaracağımızı düşünüyorum"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya’da gaz depolama tesislerinde doluluk oranının yüzde 85'e yaklaştığını ve hükümetin gaz fiyatlarını aşağı çekmek için daha çok önlem alacağını söyleyerek, “Yaptığımız hazırlıklarla bu kışı çıkaracağımızı düşünüyorum.” sözlerini kullandı. 

"Geleceğin gazı hidrojen"

Rus gazından bağımsız olmak ve Almanya'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek hedefiyle hidrojen sanayisinde ciddi bir atılım yapmak istediklerini söyleyen Scholz, hidrojeni "geleceğin gazı" olarak değerlendirdi.

"Resesyondan kaçınabiliriz"

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck da söz konusu etkinlikte bir konuşma yaptı. İşverenlerden gelen eleştirilerin ardından Alman hükümetinin enerji krizini hafifletmek adına 2 nükleer santrali yedekte tutma kararına destek vererek, “Bakan olduğumda, popüler değil, uygun ve doğru kararlar alacağıma yemin ettim.” sözlerini kullandı.

Habeck, tüketiciler ve şirketler üzerinde yük olan yüksek enerji fiyatlarına dikkat çekerek, gelecek yıl Alman ekonomisinin resesyon riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Robert Habeck, “Enerji fiyatlarını eğer düşürür ve tüketici talebini güçlendirirsek resesyondan kaçınabiliriz.” şeklinde konuştu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisinde sarmal enerji krizi

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı yoluyla gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle mücadele ediyor.

Ukrayna-Rusya savaşına yönelik endişeler, enerji kaynakları konusunda baskı oluşturmayı sürdürürken, Alman hükümeti ise bu kış döneminde sanayi çarklarının dönmesini, evlerin sıcak ve ışıkların açık kalmasını sağlamak için çabalıyor.

Şirketler ve haneler üzerindeki baskı artıyor

Ülkede enerji maliyetlerinde yaşanan artış, enflasyonu yukarı yönlü körüklerken, şirketler ve hane halkı üzerinde de baskıyı artırıyor.

Pahalı gıda ve enerji, ağustos ayında Almanya'da enflasyonu tekrar yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı.

Temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, ağustos ayında 2 ay sonra tekrar yüzde 7,9'a yükselerek, ilk petrol krizinin meydana geldiği 1973-1974 kışından beri en yüksek orana geri döndü.

Yaptırımlardan çok etkilendi

Avrupa ülkeleri ve Rusya arasında devam eden gaz kriz neticesinde tarafların birbirine karşı aldığı yaptırım kararlarından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Almanya, enerji kriziyle mücadele etmek için çeşitli önlemler alıyor.

Bunun için, 24 Ağustos’ta Almanya ile Kanada arasında yeşil hidrojen yatırımına ve tedarikine ilişkin iş birliği anlaşması yapılmıştı.

Anlaşma, 2025’te Kanada'dan Almanya’ya yeşil hidrojen ihracatının başlamasını öngörürken, yeşil hidrojenin kullanımına yönelik daha çok araştırma için de iş birliği yapılması, limanlarda altyapının inşası ve Alman hükümetinin hidrojen ithalatçılarına destek vermesi de anlaşma koşulları arasında yer almıştı.

Almanya'nın hidrojen stratejisi

Ayrıntılı bir hidrojenden enerji üretimi stratejisine sahip olduğu belirtilen Almanya, bunun uygulanması için Almanya içinde ve uluslararası kapsamda çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Alman hükümeti, çeşitli kaynaklardan ve yollardan elde edilebilen hidrojenin sadece yenilenebilir süreçlerle üretilmesinin sürdürülebilir olduğu fikri sebebiyle, yeşil hidrojeni önceliyor.

Hidrojen araştırmalarına yoğunluk veren ülke, yeşil hidrojen teknolojilerinin ihracatçısı ve lideri olmayı da hedefliyor.

Hidrojen üretiminde iş birliği talep edilen ülkeler

Almanya’nın hidrojen üretiminde iş birliği yapmayı arzu ettiği diğer ülkeler olarak İrlanda, Umman, Suudi Arabistan, Avustralya, Namibya ve Şili öne çıkıyor.

Ayrıca Scholz'un daveti sonrasında, işveren ve sendikaların üst düzey yetkililerin, enflasyonla mücadele önlemlerini görüşmek için perşembe günü yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)