Dünya Kupası'nda dikkat çekmişti: Süper Lig'e geliyor

Mehmet Büyükekşi, "Süper Lig'de 10 dakika uzatılması gereken maçın daha az uzatıldığını görüyoruz. Dünya Kupası'nda uygulanan sistemi görünce, 'VAR odasında AVAR'a bir görev daha verelim ve kronometreyi tutsun.' dedik. Hakem düdüğü çalar çalmaz kronometre başlasın. Bunu hemen Süper Lig'in ikinci yarısında uygulamaya geçireceğiz." dedi.

SPOR 07.12.2022, 23:06 09.12.2022, 08:06
Dünya Kupası'nda dikkat çekmişti: Süper Lig'e geliyor

TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) Başkanı Büyükekşi, yayıncı kuruluşta iştirak ettiği programda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.



Hakem tartışmaları

Büyükekşi'nin açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Hakemlerimizin güvenilirliklerine karşı bir negatif algı oluşturulmaması gerekiyor. Onları her daim değerli kılmamız gerekiyor. Ancak değerli kılarsak neticeye ulaşabiliriz. Hakemler açısından başarılı bir sezon geçtiğini düşünüyorum. 2022-23 sezonunda VAR daha iyi uygulandı. Tabii ki hatalar da oldu, onlar da insan. Tüm liglerde hakem hataları oluyor. Hakem atamalarını algoritmayla yapıyoruz. Süper Lig ekipleriyle konuştuk. 21 Aralık'ta gelecekler, onların gözlerinin önünde atama yapacağız. 

Hakemlerimizle ilgili müsabaka öncesi ya da müsabaka sonunda olumsuz ya da olumlu konuşan herkese ceza uygulanacak. Bu kültürü değiştirmemiz gerekiyor. İngiltere Premier Ligi'ni örnek alıyoruz. Oyun futbol üzerinden, taktik üzerinden yorumlansın, hakem üzerinden değil. Senelerdir böyle yaptık ve hiçbir yararını görmedik.



Dünya Kupası'ndaki yeni teknolojiler

2022 FIFA Dünya Kupası'ndaki yenilikleri takip ediyoruz. Bunlardan biri de çipli top. İkincisi ise yarı otomatik ofsayt sistemi. Bir de maçın durması ve uzatma sürelerine ilişkin tartışmalar vardı. Süper Lig'de 10 dakika uzatılması gereken maçın daha az uzatıldığını görüyoruz. Dünya Kupası'nda uygulanan sistemi görünce, 'VAR odasında AVAR'a bir görev daha verelim ve kronometreyi tutsun.' dedik. Hakem düdüğü çalar çalmaz kronometre başlasın. Bunu hemen Süper Lig'in ikinci yarısında uygulamaya geçireceğiz. Yarı otomatik ofsayt sistemi çok maliyetli. Kulüplerimizle mutabık kalırsak, bir sonraki sene uygulamaya sokulabilir. Diğer ligler adım atarsa maliyet de azalacaktır. Hem yarı otomatik ofsayt sistemi hem de çipli top için araştırmalarımıza devam edeceğiz."

Yorumlar (0)