Bir safkanın değişen kaderi!

Yarış hayatına çok büyük umutlarla başlayan ancak taylık döneminde beklentilerin altında kalan safkan İngiliz atı Hasfırtına'nın kaderi 'keçi Taner' ile adeta değişti. Hasfırtına bir de 7 aylık apranti Muhammed Mir Bilgin ile tanışınca hipodromda fırtınalar estirmeye başladı.

SPOR 29.01.2020, 09:44 29.01.2020, 09:46
Bir safkanın değişen kaderi!

Ünlü İngiliz aygır Torok ve dişi safkan Sollevare'in yavrusu Hasfırtına, 15 Mart 2016’da dünyaya geldi. Tayı, Almanya’da yaşayan iş insanı İlhami Türe aldı. İzmir’deki bir çiftlikte yarışlara hazırlanıyordu. Oldukça güçlü ve çok hızlıydı. Yetiştiricilerin deyimi ile “yarış karakteri üst düzey" bir safkandı. Antrenmanlarda çok iyi dereceler elde ediyordu. Şampiyon bir yarış atı olacağına kesin olarak kabul ediliyordu. İlgilileri, Hasfırtına’nın yarış hayatına başlamasını merakla bekliyorlardı. O gün gelmişti. Hasfırtına 2 yaşındayken ilk kez yarış pistleri ve hipodromla tanışacaktı. Taylığının ilk yıllarının geçtiği, özgürce koştuğu çiftliğinden, Eylül 2018 tarihinde İzmir Şirinyer Hipodromu’ndaki ahırlara getirildi. Ne olduysa işte o an oldu. Hasfırtına hipodromu ve ahırını yadırgamıştı. Kapalı ortama uyum sağlayamamış dört duvar arasında yaşamak ona göre değildi. Ahırda ayaklarını duvara vuruyor, sabaha kadar uyumuyordu. Yarış hayatının başlangıcı adeta hüsranla sonuçlandı. İlk birinciliğini ancak dördüncü yarışında kazandıktan sonra tam 11 yarış birincilik yüzü göremedi.

Hasfırtına’nın hırçınlığı bir türlü durmak bilmiyordu. Ahırda uyumuyordu. Seyisi günlerce ahırda onunla kaldı ancak yine olmadı. Ahırının duvarları kauçukla döşendi. Çünkü ayaklarını duvara vurarak kendini yara alıyordu. Sakatlanması an meselesiydi. En sonunda ilgililerinin aklına bir yöntem geldi. Hipodroma bir keçi getirilirse Hasfırtına’ya dostluk edebilirdi.

Taner yakın dostu oldu

Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın haberine göre; 2019 Ekim ayında Taner ismindeki keçi, İzmir Şirinyer Hipodromu’nda, Hasfırtına’nın ahırına geldi. İlk birkaç gün birbirlerini yaklaşmadılar. Hiçbir şey fayda etmemiş gibi gözüküyordu. Oysa ki her şey 5’inci günün sonunda başladı. Keçi ile Hasfırtına çok iyi anlaştı. Hipodrom bölgesinde birbirlerinden ayrılmıyor, Hasfırtına’nın antrenman bitimi ile birlikte vakit geçiyor, oynuyorlardı. Hasfırtına’nın huysuzluğu da sona ermişti. Keçi Taner’in ahır arkadaşı olması ile beraber Hasfırtına sakinleşmeye başlamıştı.

Hasfırtına’nın iyi anlaştığı birisi daha vardı. O da antrenmanlarda kendisini çalıştıran henüz 17 yaşına yeni girmiş apranti Muhammed Mir Bilgin...  Antrenör Serdar Seren Görgü, antrenmanlar esnasında Hasfırtına ile apranti Muhammed Mir Bilgin’in uyumunu fark ediyordu. Ne zamanki apranti Muhammed, Hasfırtına’yı çalıştırsa antrenman dereceleri çok iyi oluyordu. Antrenör Serdar Seren Görgü kararını verdi, ilk yarışta Hasfırtına’ya Muhammed Mir Bilgin binecekti. Yarış 20 Kasım 2019 tarihinde Bursa Osmangazi Hipodromu’nda yapılacaktı. İzmir’den Bursa’ya gitmek üzere yola çıkan at taşıma kamyonunun içinde Hasfırtına ile beraber keçi Taner de vardı. Hasfırtına’nın yol arkadaşıydı.

Yarış günü gelmişti. Hasfırtına’nın sırtında henüz 7 aylık apranti Muhammed Mir Bilgin vardı. Hasfırtına’nın keçi Taner ile arkadaşlığının başlamasından sonraki ilk yarışıydı bu.

Halis Karataş galip gelemedi

1800 metre mesafeli kum pistteki yarışı Hasfırtına, 1’inci olarak bitirdi. Aylardır yarış kazanamayan Hasfırtına’nın suskunluğu artık sonlanmıştı. Hasfırtına, aprantisi Muhammed Mir Bilgin ile beraber katıldığı 3 yarışı da üst üste kazanmıştı. 29 Aralık’ta İzmir’de 1900 metre mesafede kum pistte koşulacak yarışta bu kez ona pistlerin şampiyon jokeyi adına filmler çekilen Halis Karataş binecekti. Hasfırtına, yarışı ancak 4’üncü olarak bitirebildi.

Çok küçük yaşta art arda 4 birincilik

Geçtiğimiz pazar İzmir Şirinyer Hipodromu’ndaki 2100 metre kum pistteki son yarışa Hasfırtına, apranti Muhammed Mir Bilgin ile beraberdi. 14 atın koştuğu yarışı uzun süre orta sıralarda götüren Hasfırtına, son düzlükte öne geçtikten sonra rakiplerini yanına yaklaştırmadan potayı ilk geçen at oldu. Apranti Muhammed Mir Bilgin, 4’üncü kez üst üste Hasfırtına ile 1’incilik elde ederken, kendisinin de 19’uncu 1’inciliğin sahibi oldu.

"Sanki birbirimizi tanıyor ve birbirimizin ne istediğini biliyor gibiyiz"

Apranti Muhammed Mir Bilgin Hasfırtına ile uyumunu ve birinciliklerini şu şekilde anlattı: “En sevdiğim at Hasfırtına. Benim için anlamı çok büyük. Henüz çok yeni bir aprantiyim ve Hasfırtına ile birlikte üst üste 4 kez birincilik yaşadık. Hasfırtına ile antrenmanlarda da birlikteyiz. Hiç huysuzluk ve ter yapmıyor. Aramızda müthiş bir uyum var. Sanki birbirimizi tanıyor ve birbirimizin ne istediğini biliyor gibiyiz. Bana güvenen at sahibi Türe ailesine ve antrenör Serdar Seren Görgü’ye teşekkür ediyorum."
 

Yorumlar (0)