"TSK sivilleri öldürdü" dedi, ortalık karıştı!

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sivilleri vurduğuna ilişkin skandal bir açıklamada bulundu. Bunun üzerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "Şerefsiz" ifadesini kullanınca ortalık karıştı. 

SİYASET 29.07.2020, 11:31 29.07.2020, 11:44
"TSK sivilleri öldürdü" dedi, ortalık karıştı!

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Pençe-Kaplan ve Pençe-Kartal operasyonları sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sivilleri vurduğuna ilişkin skandal bir iddia ortaya attı. HDP'li vekil, AK Parti'nin "Kürt düşmanı" olduğunu ileri sürdü. 

Bunun üzerine AK Parti'li vekillerden HDP Şırnak Milletvekili Kaçmaz'ın açıklamalarına tepki geldi. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, tartışmanın iyice alevlenmesi üzerine birleşime ara verdi. 

Söz konusu tartışma aralıksız sürerken, HDP'li vekiller, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın "hakaret içerikli" bir kelime kullandığını ifade etti. 

Meclis Başkanvekili Erdoğmuş, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Eronat'ın "yaralayıcı" bir ifade kullandığını kaydederek, kendisine ceza verilmesi konusunu oylamaya sunacağını belirtti. 

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Kaçmaz'ın kullandığı ifadelerin de "yaralayıcı" olduğunu aktararak, Eronat'ın tutumunun tepki bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanı Bostancı, bu ifadenin Meclis tutanaklarına doğru geçmediğini düşündüklerini kaydederek, Eronat'ın sarf ettiği kelimenin PKK terör örgütüne yönelik olduğunu ifade etti. Bunun üzerine gerçekleştirilen oylamada, Eronat'ın kınama cezasına çarptırılması onaylanmadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 16 saatten sonra çalışmalarına son verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim 2020 tarihinde açılmak üzere kapatıldı. 

İşte o tartışma...

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz: "TSK sivilleri öldürdü"

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Irak Kürdistan bölgesinde son 5 senede 180 sivilin yaşamını yitirdiğini belirterek, 15 Haziran günü yeni bir operasyonun başladığını, 18 Haziran günü bir sivilin yaşamını yitirdiğini, 19 Haziran günü Dohuk'ta 4 sivilin hayatını kaybettiğini, 25 Haziran günü Süleymaniye'nin Kuna Masi köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hava operasyonu sonucu 6 sivilin yaralandığını ifade etti. 

HDP Şırnak Milletvekili Kaçmaz, o saldırı esnasında bir aile babasının vücudunda şarapnel parçası kaldığını, çocuğunun da kafasında şarapnel parçası kaldığını söyledi. 

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat: "Sivilleri katlettiniz"

Bunun üzerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Kaçmaz'a seslenerek, "8.000 sivili katlettiniz." dedi. 

Kaçmaz, çocuğun kafasındaki şarapnel parçasının ömür boyu orada kalabileceğini ve beyin felcine yol açabileceğini kaydederken, mikrofonu kapatıldı. O esnada AK Parti Diyarbakır Milletvekili Eronat, "8.000 sivili katlettiniz." diye bağırmaya devam etti. 

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz: "Çok kan aktı"

Kaybedilenlerin bir daha geri dönmeyeceğini ve çok kan aktığını kaydeden Kaçmaz, "bu toprakların iyileşmeyeceğini ve kalbimizdeki yaralın kapanmayacağını, tek yapabileceğimiz şeyin geçmişle barışmak ve ders çıkarmak için çaba göstermek olduğunu" ifade etti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat: "Sahtekâr"

Eronat, bu sözler üzerine sinirlenerek, Kaçmaz'a yönelik "sahtekâr" ifadesini kullandı. 

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz: "Kürt düşmanısınız"

"İktidarın her yerde Kürt düşmanlığı yaptığını" ve "halkın kendilerinden hesap soracağını" söyleyen Kaçmaz, sert ifadelerine devam edince ortalık karıştı. 

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat: "Şerefsiz"

Eronat, Kaçmaz'a yönelik "ahlâksız" ve "şerefsiz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)