Tartışma yaratan “CHP’nin oyları artıyor” söylemine açıklama

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, tartışma konusu olan sözlerine ilişkin açıklamalar yaptı. Arınç, “Yapılan tespitte AK Partililerin alınmasına sebep olacak bir durum yoktur.” şeklinde konuştu.

SİYASET 21.10.2021, 13:13 23.10.2021, 10:28
Tartışma yaratan “CHP’nin oyları artıyor” söylemine açıklama

22’nci dönem Meclis Başkanı Arınç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyları artıyor ve artmaya da devam edecek. O şekilde görüyorum ben.” demişti.

Bu sözlerinden sonra Arınç kendisine gelen tepkilere yanıt verdi.

“Can sıkıcı bir konuma gelmeye başladı”

Son birkaç senedir yapmış olduğu açıklamalar sonrası beyanatlarının kasıtlı olduğunu ifade eden Arınç, “Sözlerime açıklık getirme ihtiyacı duymak çok can sıkıcı bir durum almaya başladı.” şeklinde konuştu.

“AK Parti’nin oylarının düştüğünü söylemedim”

Katılmış olduğu bir TV programında Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarının arttığına ilişkin cümlesinin yalnızca bir tespitten ibaret olduğunu söyleyen Arınç, CHP’nin halihazırdaki durumuna dair bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Arınç, “Yaptığım açıklamalarda AK Parti’nin oylarının düştüğüne ilişkin herhangi bir ifade bulunmamaktadır.” diyerek şu sözleri kullandı:

“CHP ile halkın arasındaki buzların eridiğini söyledim”

“Programın içerisinden kamuoyunun dikkatini çeken başka bir ifadeyse ‘CHP’nin oyları artıyor’ cümlesi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarının arttığını söylemek bir hüküm cümlesi değil bir tespitten ibarettir. Kemal Kılıçdaroğlu ve Deniz Baykal dönemi Cumhuriyet Halk Partisini laikçilik, laiklik ve Kemalizm kavramlarıyla kıyasladım. Günümüz Cumhuriyet Halk Partisi’nde özgürlükçü ve dine saygılı bir laiklik anlayışının Deniz Baykal’ın Cumhuriyet Halk Partisi’nden farklı olduğunu ve bunun CHP ile halkın arasındaki buzları eritmeye başladığını söyledim.

“AK Partililerin alınmasını gerektiren bir durum değil”

Yaptığım tespitte AK Partililerin alınmasını gerektiren herhangi bir durum söz konusu değildir. Yaptığım Cumhuriyet Halk Partisi’ne ilişkin bir tespittir ve Cumhuriyet Halk Partililer pek tabii bunu tartışabilir. Bir kısım ‘Biz değiştirmedik, hayır’ derken, başka bir kısım ise haklı bulabilir bu tespiti. Yapılan tespitin doğruluğu; oyların azaldığı ya da arttığına ilişkin kamuoyu araştırmacılarının gündemidir

“Akıl ve izan dışı cümleler sarf edenler…”

Benim anlaşılır ve sade açıklamalarımda AK Parti’nin veyahut başka bir partinin oylarının düştüğüne dair ifade bulunmuyor. Fakat buradan bu anlamı çıkarabilme başarısını gösterip akıl ve izan dışı cümleler sarf edenlere değer vermiyorum.”

Açıklamasının diğer kısmında ise Arınç şu ifadeleri kullandı:

Katılmış olduğu programı anlattı

“Geçtiğimiz günlerde TV programında merhum Oğuzhan Asiltürk’ü ve Milli Görüş’ün mühim figürlerini yad etmek için Yaşayan Hafıza isimli programa katıldım. Programdan önce belirlenen çerçevede gündeme olan hassasiyetimden dolayı moderatörün programın gündeminin dışına çıkabilecek sorular sormasının önüne anlattığım bir Karadeniz fıkrasıyla geçtim, peşinden de karşılıklı gülüştük ve programı kapadık.

“Kimileri beni korkak olmakla suçlamış”

Anlattığım fıkradaki mizah unsurunu çarpıtıp güncel siyaset hakkında benim konuşmaktan imtina ettiğimi düşünün kimileri beni korkak olmakla suçlamış. Çeşitli mecralarda yapmış olduğum siyasi eleştiri, yorum ve hatta en doğal konuşmaları dahi gündem olan birisi olarak, vicdan ve ciddiyet sahibi biri olarak bilinmek benim için yeterlidir.”

“Sözde gazeteciler ve siyasetçiler türedi”

Son 10 senede görmüş olduğum bir manzara var. Kimi gazetelerde ve TV’lerde boy gösteren sözde gazeteci ve siyasetçiler türedi. Medya patronları rahatsız oldukları gazetecileri kendi gazetelerinde işe alıp onları kullanıyor. Bazı siyasetçiler de şerrinden çekindikleri kişileri başını ağrıtma endişesiyle kendi çevrelerinde tutuyor.”

“Beni doğru bildiklerimi söylemekten alıkoymaz”

Bunun örneklerini her daim görmek mümkün. Her devrin kalıbına girmek ve her devrin adamı olma becerisini gösteren omurgasızlardan korkmuyorum. Yetersiz niteliklerinden dolayı toplumun gönlünde ve siyasette yer edemeyen kimilerinin adım üzerinden polemik oluşturup birilerine veyahut bazı makamlara yaranmaya ilişkin çabası, doğru bildiklerimi ifade etmekten beni alıkoymaz.

Birileri tarafından maaşa bağlanan siyasetçi tiplerden olmadığım gibi, kelamını ve kalemini de parayla satan bukalemun tiplerden hiç olmadım.”

Yorumlar (0)