İlker Başbuğ hakkında suç duyurusu!

"2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunan Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

SİYASET 07.02.2020, 13:14 07.02.2020, 17:52
İlker Başbuğ hakkında suç duyurusu!

AK Parti'li milletvekilleri Ahmet Aydın, Bekir Bozdağ, Mehmet Ceylan, Mustafa Elitaş, Ahmet Müfit Doğan ile Yahya Doğan, avukatları aracılığıyla "2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunan Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Elitaş'tan açıklama gelmişti

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un katıldığı bir canlı yayında "2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunmasına ilişkin gerekli hazırlıkların yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulacağını açıklamıştı. 

6 kişinin İlker Başbuğ ve Dursun Çiçek hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydeden Elitaş, "Bir taraftan eski Genelkurmay Başkanı'nın bizi 'FETÖ'nün siyasi ayağı' diye işaret etmesi, öte yandan eski milletvekili Dursun Çiçek'in hakkımızda 'FETÖ'nün siyasi ayağı bunlardır' diye yargı yoluna başvuracağını açıklaması ve yargıyı göreve davet etmesiyle ilgili dilekçemizi hazırladık. Arkadaşlarımız bugün öğleden sonra Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklar." demişti.

Hangi maddeden suç duyurusunda bulunulacağına ilişkin Elitaş, "Teknik bir konu. Ben iktisatçıyım biliyorsunuz, hukukçu değilim. Herhalde biri iftira birisi de hakaret suçundan olacak diye tahmin ediyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

Kimlerin imzası var?

Elitaş, önergede kendisiyle beraber Ahmet Aydın, Bekir Bozdağ, Mehmet Ceylan, Yahya Doğan ve Abdurrahman Müfit Yetkin'nin imzasının yer aldığını ve başvurunun bu isimler adına avukatlar tarafından yapılacağını belirtmişti. 

Ne olmuştu?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, katıldığı bir canlı yayında, "2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunmuştu. 

Askerî mahalde işlediği suçlar da dâhil askerî şahısların sivil mahkemelerde yargılanmalarının yolunu açan düzenlemelere işaret eden Başbuğ, bunun arkasında Gülen hareketinin olabileceğini iddia etmişti. 

Başbuğ, "26 Haziran 2009'da bu iki konuyu içeren kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. 'Araştırsınlar' diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. Bu kanun teklifinin FETÖ'nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de FETÖ komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız. Çok merak ederim bu kanun teklifini kim, neden, nasıl, 25'ini 26'sına bağlayan gece yarısı gündeme getirdi. Ayrıca mevcut anayasaya da aykırı. Mevcut anayasada 'askeri mahallerde askerlerin işlediği suçlar askeri mahkemelerin konusudur' der. Yasa, anayasaya aykırı olamaz. İyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Bayağı art niyet olduğunu düşünüyorum. 26 Haziran 2009 tarihindeki kanun teklifi üzerinde durulmasını, bir düşünce olarak burada söylüyorum. Sonuç ne olur bilmem." ifadelerini kullanmıştı. 

Ömer Çelik: FETÖ'yü sevindirecek asıl yaklaşım Meclis'i hedef almaktır

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün yaptığı açıklamada, "Yarın arkadaşlarımız suç duyurusunda bulunacak. Bu mesele sıradan bir mesele değil. Arkadaşlarımız çalışmalarını yapıp suç duyusunda bulunacak. Bu siyaseti aşağılayan açıklamalarını daha önce de görmüştük. Bu Genelkurmay Başkanlığı makamına da saygısızlıktır. Kendisiyle dava açılmasına ilişkin süreç için de FETÖ'yü sevindirir diyor. FETÖ ile mücadele altında eski vesayet biçimlerini güçlendirmek gibi bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. FETÖ'yü sevindirecek asıl yaklaşım budur, Meclis'i hedef almaktır. Yüce Meclis'i haksız yere itham ederken bu saldırgan ifadeleri kullanmaktır. Bu zihniyetin temsilcileri, her türlü faaliyeti TSK'ya karşı yapılıyor gibi göstermektedir. Kişiler emekli olduktan sonra, demokratik anlayışla, akılla izah edilemeyecek birtakım fikirlerini ortaya savurup, ondan sonra da 'Genelkurmay Başkanlığı yaptım' diyerek bu makamın arkasına sığınamazlar. Suç duyurusu AK Parti'nin iradesi olarak ortaya çıkacak." demişti. 

Yorumlar (0)