Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Finlandiya ve İsveç henüz somut adım atmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile üçlü mutabakat çerçevesinde atılan adımlarda somut sonuçlar göremediklerini söyledi. 

SİYASET 29.11.2022, 06:45 29.11.2022, 17:22
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Finlandiya ve İsveç henüz somut adım atmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'la düzenledikleri ortak basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

"NATO toplantısında birçok görüşme olacak"

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için gerçekleştirilen üçlü mutabakata ilişkin değerlendirmeler yapan Çavuşoğlu, Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına dikkat çekerek, "Çok sayıda ikili görüşme de olacak. Örneğin Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve İngiliz Dışişleri Bakanı Cleverly’le görüşeceğiz. Finlandya ve İsveç Dışişleri Bakanları ile de Bükreş’te yarın üçlü formatta bir araya geleceğiz." şeklinde konuştu.

"Henüz somut adım atmadılar"

İstanbul'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirilen görüşmeden sonra bazı olumlu adımlar atılsa da üçlü görüşmede çalışmaların sürmesi kararı alındığını aktaran Çavuşoğlu, "Bu şu demek, muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir bölümünü de yerine getirmediler. Yani henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelere ilişkin somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması lazım. Cumhurbaşkanı'mız da İsveç Başbakanı'na (Ulf Kristersson) bunları iletti. Özetle süreç olumlu devam ediyor ama hala atılması gereken adımlar var." sözlerini kullandı.

"İsveç daha çok adım atmalı"

Çavuşoğlu, iki ülkenin şartları yerine getirmesine yönelik ise "Finlandiya ile ilgili sıkıntılar büyük değil. Daha çok İsveç’te sorunlarımız var ancak iki ülke ve NATO bize eşit muamele edin diyorlar. Aslında daha çok adım atması gereken ülke İsveç." şeklinde konuştu.


 
Yorumlar (0)