Cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik viraj: Altılı masanın adayına ilişkin ne biliniyor?

Dün Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kritik virajda altılı masadan dikkat çeken bir açıklama geldi. Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının ardından ıslak imzalı basın açıklaması gerçekleştirildi. Peki Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı kim oldu? CHP ve İYİ Parti arasında adaylığa dair anlaşmazlık olduğu iddiaları olsa da altılı masa adaylığa ilişkin bir mutabakat sağladı. İşte detaylar...

SİYASET 03.03.2023, 12:21
Cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik viraj: Altılı masanın adayına ilişkin ne biliniyor?

Türkiye seçim atmosferine girdi. 14 Mayıs'ta Türkiye yeni Cumhurbaşkanını seçecek. Millet ittifakından 6 parti, Türkiye'nin beklediği toplantının ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantı metninde 6 liderin ıslak imzası bulunuyordu. Buna göre 6 lider, ortak Cumhurbaşkanlığına ilişkin anlaşma sağladı. Adaylığa ilişkin ise öne çıkan ismin Kılıçdaroğlu olduğu ifade ediliyor.

Altılı masadan karar çıktı: Cumhurbaşkanı adayı netleşti

Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı adayı netleşti. CHP ve İYİ Parti arasında adaylığa ilişkin kriz iddiaları bulunuyordu ancak hem Akşener hem de Kılıçdaroğlu, ıslak imza ile adaylığa ilişkin mutabık kaldıklarını kaydetti. Altılı masa adayını 6 Mart Pazartesi gününde kamuoyuyla paylaşacak.

Tekrar Saadet Partisi'nin ev sahipliği sonrasında aday açıklanacak

Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu, Gültekin Uysal ve Ahmet Davutoğlu'ndan oluşan liderler, toplantının ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Pazartesi gününde tekrar Saadet Partisi liderliğinde toplanılacak olması dikkatleri çekti.

Açıklamada şu ifadeler paylaşıldı:

"Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak Cumhurbaşkanı adayımız ile geçiş süreci yol haritasına ilişkin ortak bir anlayışa ulaştık.

Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmelerinin ardından son açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyuyla paylaşmak için Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz."

Karamollaoğlu ve Babacan'dan tek cümlelik yanıtlar...

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan "Aday Kılıçdaroğlu mu, aday netleşti mi?" sorularına "Pazartesi," diyerek yanıt verdi. Ardından ise Babacan kendisini bekleyen araca binip Saadet Partisi binasından çıktı.

O dakikalarda ise Saadet lideri Karamollaoğlu da gazetecilerin sorularına tek cümlelik yanıtlar verdi. Karamollaoğlu, "Pazartesi görüşmek üzere. Allah'a emanet olun." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklamalar...

Muharrem Erkek, katıldığı Habertürk yayınında kritik altılı masa toplantısı sonrasında soruları cevaplandırdı.

"Genel merkezde kısa bir süre ayak divanı yapıldı"

Erkek konuya ilişkin, "6 parti ciddi bir plan ve program ile çalışıyoruz. Artık ortak adaya sıra geldi. Süreç çok sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Liderler önemli bir toplantı gerçekleştirdi. En krtik konularda ortak bir anlayışa vardı. Hafta sonunda MYK'yı toplayıp değerlendirme gerçekleştireceğiz. Genel Başkanımız toplantının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'ne geldi. Genel başkan yardımcılarıyla bir araya gelerek kısa bir ayak divanı gerçekleştirdik. Ortak aday ve yol haritasına ilişkin önemli bir uzlaşmaya erişildiği konuşuldu. 6 genel başkan da bugünkü görüşmelerin içeriğini paylaşmayacaklar. Ta ki pazartesiye dek. Ancak toplantının sağlıklı ve iyi geçtiğini söyleyebilirim." dedi.

"Kesin bir isim üzerinde uzlaşıldı mı?"

Kübra Par'ın "Liderler el mi sıkıştı, sadece partilerini bilgilendirecekler mi? Yoksa yeniden parti içerisinde tartışmalar mı söz konusu olacak. Kesin bir isim üzerinde bugün uzlaşıldı mı?" sorusuna yanıt olarak ise Pazartesi gününü işaret etti. Erkek, "Tabi ki bugün ortak adayı yol haritasını konuştular ancak son noktayı koymaya geldik. Pazartesi gününü beklemeden bir şey söylememiz doğru olmayacaktır. Hem Cumhurbaşkanı adayımız hem de yol haritamıza ilişkin önemli bir uzlaşma ve anlayış ortaya koyuldu." şeklinde konuştu.

"Bakanlıklara dair uzlaşıldı mı?"

Erkek, Kübra Par'ın "Liderler bakanlıklara ilişkin uzlaştı mı?" sorusunaysa, "Bu konuların hepsinde ciddi bir mutabakat bulunuyor ve bizlerin derdi tabi ki bakanlık felan değil. Biz yarının Türkiye'sinin inşasını yapmak istiyoruz. Sistemle adalet ve ekonomiyle doğrudan ilişkili. Partilerin vekil sayılarına göre oransal bir şekilde dağılacak ve her partiye bakanlık verilebilir.

Yorumlar (0)