Akşener: İktidar 'Kanal İstanbul', gençler 'İşsizim' diyor!

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "İktidar 'Kanal İstanbul' diyor, Antalyalı gencim bana 'İş bulamıyorum' diyor... İşte memleketin gerçek gündemi budur. O gerçek gündem, kaynamayan tenceredir, ödenemeyen faturalardır. İş bulamayan gençler, ay sonunu getiremeyen ailelerdir." dedi. 

SİYASET 28.01.2020, 10:38 28.01.2020, 11:20
Akşener: İktidar 'Kanal İstanbul', gençler 'İşsizim' diyor!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Akşener, Antalya ziyaretine ilişkin, "İki günlük ziyaretimizde kiminle konuştuysak, dertler ortak. İnsanımız geçinemiyor, tencereler kaynamıyor, ay sonu gelmiyor, gencimiz işsiz, gencimiz umutsuz. Turizm cenneti Antalya’da esnaf perişan. Her şey dahil sistemi, zincir marketler, getirilen yeni vergi yükleri insanımızın belini bükmüş.İktidar ve küçük ortağı suni gündemler yaratma peşinde koşadursun, vatandaşın gerçek gündemi bambaşka. İktidar 'Suriye' diyor, Antalyalı vatandaşım bize Suriyelileri soruyor. İktidar 'Libya' diyor, Antalyalı esnafım bize 'Elektrik faturasını ödeyemiyorum.' diyor. İktidar 'Kanal İstanbul' diyor, Antalyalı gencim bana 'İş bulamıyorum' diyor.İşte memleketin gerçek gündemi budur. O gerçek gündem, kaynamayan tenceredir.Ödenemeyen faturalardır. İş bulamayan gençler, ay sonunu getiremeyen ailelerdir." ifadelerini kullandı.

"Gıda güvenliği piyasa şartlarına bırakılamaz"

Dünyada hiçbir gelişmiş ülkenin tarım politikasını piyasa şartlarına bırakmadığını vurgulayan Akşener, "Çünkü toplumların ekonomik ve sosyal güvenliği için en önemli faktörlerden biri gıda güvenliğidir. Öyle büyük stratejik öneme sahiptir ki, piyasa şartlarına ve işinin ehli olmayan karar alıcılara bırakılamaz. AK Parti’nin başa geldiğinden beri başarısız olduğu birçok alan var ama, özellikle tarımdaki başarısızlığı ekonomik ve toplumsal dengeleri alt üst etmiş durumda. Oysa Türkiye, artan nüfusunu doyurmak için, tarımda üretimini ve verimliliğini arttırmak zorunda olan bir ülke. Peki bu yönde bir gelişme görüyor musunuz?" diyerek tepki gösterdi. 

"Mutfaktaki yangın dar gelirlileri vuruyor"

Akşener, Türkiye'nin hem gıda enflasyonu hem de genel tüketici fiyatları enflasyonu bazında, aynı grupta bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin iki katından fazla enflasyon oranına sahip olduğuna dikkat çekerek," Gıdanın, tüketici fiyat endeksi içinde ağırlığı yüzde 24. Ama dar gelirli vatandaşımın bütçesinde ise ağırlığı çok daha fazla. İşte bu nedenle 'mutfaktaki yangın', en fazla dar gelirli vatandaşlarımızı vuruyor." diye konuştu.

"Açlık sınırı 4.6 kat arttı"

Sayısal verilerle açıklamasına devam eden Akşener, "Bugün dört kişilik bir ailenin, sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 72 lira 58 kuruş, yani aylık 2 bin 178 liralık harcama yapması gerekiyor. Bugün bu paranın yanına yaklaşamayan emekli aylığı alan vatandaşlarım var. Bu bahsettiğim açlık sınırı kabaca bir asgari ücrete denk geliyor.Peki açlık sınırı Ak Parti zamanında ne kadar arttı biliyor musunuz? Tam 4.6 kat! Bakın dikkat edin, Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı geçimini asgari ücretle sağlıyor. Yani benim bu ülkedeki çalışan, ekonomiye katkıda bulunan, işçimin, emekçimin, üçte birinden fazlasının aldığı maaş, sadece ailesinin aç kalmamasına yetiyor.Bugün yoksulluk sınırı aylık yaklaşık 7500 lira. Yani karı koca asgari ücret alan bir ailenin toplam gelirinin bir buçuk katı." dedi.

"Vatandaş kombinin düğmesini tedirgin çeviriyor""

Akşener, İstanbul’da 39 ilçeden 38’inde doğalgaz tüketiminin düştüğünü belirterek, "Vatandaş artık kombinin düğmesini tedirgin çeviriyor. Dünyada, bütçesindeki paya göre, elektrik ve doğalgaza, bu kadar fazla para ödeyen başka hiçbir ülke bulamazsınız. Bütün dünyada enerji maliyetleri düşerken, bizde devamlı artıyor. Neden peki? Bu israf ekonomisinde, keyfi harcamalar için daha fazla vergi toplamak gerekiyor da onun için." açıklamasını yaptı. 

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem kurmalıyız"

Güçlendirilmiş parlamenter sistemin kurulması gerektiğini vurgulayan Akşener, "Türkiye nasıl uçar? Türkiye, demokrasiye dönüşle, kuvvetler ayrılığı ile uçar. Türkiye, sarayın masraflarını kısıp, milletin parasını çarçur etmemekle uçar. Türkiye, tarıma önem verilirse, üretim ekonomisine geçilirse uçar. Türkiye, yapısal reformlarla, teknolojik kalkınmayla uçar. Türkiye, İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’le uçar. Damada, geline, görümceye, eşe, dosta, ahbaba teslim edilen bu sistemi, bir an önce kaldırmalı ve iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistemi kurmalıyız. Başka çıkar yolumuz yok. Buna direnmek, tarihe ve gerçeklerine direnmektir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)