AK Parti'den altılı masaya Ziraat Bankası ve Halk Bankası eleştirisi

Altılı masanın mutabakat metninde yer alan Halk Bankası ve Ziraat Bankası ile ilgili planları eleştiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, HDP'nin de masada yer aldığını öne sürerek "7'li masa" ibaresini kullandı. İhtiyaç kredilerinin yalnızca tarım ve çiftçilerle sınırlandırılacak olması nedeniyle bankaların mecburi olarak küçüleceğini belirten Canikli, "Bu uygulamayla yabancı sermayeli bankalar, piyasaya hakim olacaktır." dedi.

SİYASET 27.03.2023, 10:43 Hakan Öksüz
AK Parti'den altılı masaya Ziraat Bankası ve Halk Bankası eleştirisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, altılı masanın ekonomi vaatlerini eleştirdi. HDP'nin de masada yer aldığını kastederek "7'li masa" ibaresini kullanan Canikli, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının küçültülecek olmasına tepki gösterdi. 

"Bankaların faaliyetlerinin sınırlandırılması yanlış olur"

Altılı masanın mutabakat metninde yer alan maddelere göre Halk Bankasının esnaf ve KOBİ'lerin, Ziraat Bankasının ise çiftçinin bankası yapılacağı vaadine dikkat çeken Canikli, "Bu adım, bankaların faaliyetlerinin tarım ve çiftçilerle sınırlandırılması anlamına gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Söz konusu vaatlerin gerçekleştirilmesi durumunda tarım dışı herhangi bir alanda faaliyet yürüten kişilere finansman olanağının sunulamayacağını kaydeden Canikli, "Ziraat Bankası, Ocak 2023 itibarıyla nakdi kredilerinin yüzde 73,6'sını tarım dışı sektörlere ayırdı. Bu kredilerin yüzde 26,4'ü ise tarım sektörüne kullandırıldı. Çiftçilerin tüm kredi ihtiyaçları,  Ziraat Bankası tarafında zaten karşılanmaktadır. Artan kaynaklar, diğer sektörlere yönlendirilmektedir." değerlendirmelerinde bulundu.

"Bu uygulamayla yabancı sermayeli bankalar, piyasaya hakim olacaktır"

Kredi yararlandırma durumuna ilişkin tablonun Halk Bankası için de geçerli olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Halk Bankası, kredilerinin yüzde 46'sını esnaf ve KOBİ'lere sunmaktadır. Bu devlet bankaları, reel sektörün yatırım maksatlı ihtiyaçlarını düşük faiz oranıyla karşılamaktadır. 7'li masanın öngörüsüz ekonomi politikaları, bankaların faaliyetlerinin dar bir alana hapsolmasına yol açacaktır. Ziraat Bankasının yüzde 75 oranında küçültülmesi, yabancı sermayeli bankaların piyasadaki hakimiyeti tamamen ele geçirmesine neden olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)