Van Gölü’ndeki mikrobiyalitler, aslana benzeyen halleriyle dikkat çekiyor!

Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, Van Gölü’nde dikkat çekiyor. Aslan siluetine benzeyen halleriyle dikkatleri üzerine toplayan mikrobiyalitler, suların çekildiği gölün Gevaş’a olan kıyısında belirdi. 

SEYAHAT 28.04.2021, 12:03 29.04.2021, 09:53
Van Gölü’ndeki mikrobiyalitler, aslana benzeyen halleriyle dikkat çekiyor!

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde, dünyanın en büyük mikrobiyalitleri olarak bilinen yapılar belirdi. Gölün Gevaş’a olan kıyısında ortaya çıkan mikrobiyalitler, aslan siluetine olan benzerlikleriyle ziyaretçilerin ve araştırmacıların oldukça dikkatini çekti. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan mikrobiyalitler, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi çekti ve fotoğraflandı. 

Göldeki çökelme, mikrobiyalitlerin en büyük nedeni

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, Van Gölü’nün farklı bir ekosisteme sahip olduğunu belirtirken, gölün su kalitesini ise soda ve karbonat açısından zengin olarak niteledi. Van Gölü’nün kapalı bir yönü olduğunu söyleyen Akkuş, gölde tektonik hareketlerin çok olduğunu ve göl tabanındaki tatlı suların kalsiyumunun göl suyuyla birleşmesinden kaynaklı çökelme oluştuğunu belirtti. Bu sayede mikrobiyalitlerin ortaya çıktığını belirten Akkuş, 50-60 metreye varan boyutlar sayesinde dünyanın neredeyse en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölü’nde olduğu belirlendiğini söylüyor.



Aslan kafasına benzetildi

Ağaca benzeyen yapıda mikrobiyalitlerin oluştuğunu söyleyen Akkuş, 30-40 metrelik dallarıyla çiçek ağaçların gibi olduklarını ve tam anlamıyla boylarının görülmesi için göle dalış yapılması gerektiğini söyledi. Gölün kıyısına gidenlerin ilginç bir tarihle buluştuğunu söyleyen Akkuş, ziyaretçilerin bir çoğunun mikrobiyalitleri başka başka şeylere benzettiğini söyledi. Özellikle son olarak gönderilen bir fotoğrafta, mikrobiyalitlerin bir Aslan kafasına benzediğini görebilmek de mümkün. Ayrıca mikrobiyalitlerin ağaç, kubbe ve minare gibi yapılara da benzetildiğini söyleyen Akkuş, doğada bu tar oluşumların olmasının oldukça doğal olduğunu da belirtti.

Yorumlar (0)