Tokat’a bağlı Ballıca Mağarası’nın, turizm merkezi haline getirilmesi planlanıyor!

Tokat kentine yaklaşık 34 kilometrelik bir mesafede bulunan ve Pazar ilçesinde yer alan Ballıca Mağarası’nın turizme kazandırılması hedefleniyor. Yaklaşık üç buçuk milyon yıllık bir geçmişe sahip olan ve UNESCO’nun geçici listesinde yer alan mağaranın, projelerle faaliyet merkezi olması için çalışmalar yapılıyor.

SEYAHAT 10.04.2021, 15:47 11.04.2021, 12:10
Tokat’a bağlı Ballıca Mağarası’nın, turizm merkezi haline getirilmesi planlanıyor!

Tokat il merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta bulunan ve Pazar ilçesine bağlı 3,5 yıllık Ballıca Mağarası Tabiat Parkı’nda, turizm çalışmaları başlatıldı. Mağara için, bugüne kadar 37 projeye destek vererek, Tokat’ta turizm potansiyelinin artmasına destek veren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı yani OKA tarafından girişimler yapıldı. Projenin adını  “Akdağ’ın Zirvesinden Kazova’ya Kırsal Turizm Rotası Projesi” koyan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Ballıca Mağarası Tabiat Parkı’nda yapılacak olan turizm faaliyetleri için çalışmalar yürütecek.



2019 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki tek yer oldu

Yaklaşık 3,5 milyon yıllık bir geçmişe sahip olan Ballıca Mağarası, dünyadaki önemli örnek doğa harikalarından bir tanesi olarak biliniyor. 2019 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne girebilen tek yer olan mağara, uluslararası arenada da önem taşıyor.  Doğal oluşum değerleri açısından önemli olan proje için toplamda 13,3 milyon TL bütçe ayrıldı. Ayrıca Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü Proje Desteği kapsamında 6,3 milyon TL hibe sağlanacak olan proje kapsamında; sosyal tesisler, kamp alanı ve kır lokantası da yapılacak. Ayrıca bölgeye tek tatlı evler, kamp alanları ve konaklamanın mümkün olacağı alanlar da yapılacak.



İşsizlik sorununa da çözüm bulunacak

Projenin yararlanıcılarından bir tanesi ise, Tokat İl Özel İdaresi olarak dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Asil Listesi’ne kesin girmesi için çalışmalar yapılan Ballıca Mağarası için, seyahat acenteleri ve seyahat blog yazarlarına yönelik turizm gezi çalışmaları yapılacak. Ve bu kapsamda agroturizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik eğitimler de verilecek. Alternatif kazanç yollarının gelişmesi açısından değerlerin üretileceği mağara projesinde, işsizlik sorununa da çözüm bulunması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)