Takoran Vadisi’nde bir Bizans mağarası keşfedildi!

Şanlıurfa’ya 1 saat 50 dakikalık bir yol uzaklığında bulunan ve Siverek ilçesinde yer alan doğal güzellik Takoran Vadisi’nde bir mağara keşfedildi. 400 metre uzunluğunda ve Bizanslılardan kalan mağaranın, eski bir yerleşim yeri olduğu düşünülüyor.

SEYAHAT 15.01.2021, 15:51
Takoran Vadisi’nde bir Bizans mağarası keşfedildi!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, Şanlıurfa il merkezine yaklaşık 130 km uzaklıkta yer alan ve Siverek ilçesine bağlı Takoran Vadisi’nde yeni bir keşif yapıldı. Doğal güzelliği, yerleşim mağaraları ve anıt mezarlıklarıyla tarihe de ışık tutan Takoran Vadisi, bünyesinde binlerce keşfedilesi mekan bulunduruyor.



Vadide, gizlendiği yerden gün yüzüne çıkarılan mağaralardan bir tanesi ise, bugünlerde bulundu. ‘Keşişler Mağarası’ olarak bilinen mağara, ortaya çıkması için Fırat Gezginler Kulübü üyeleri tarafından keşfedildi.  Siverek bölgesindeki tarihi ve turistik mekânları tanıtmak amacıyla yola çıkan kulüp üyeleri, mağarada daha önce kimsenin girmediği kadar derinlere gitti. 400 metrelik bir uzunluk keşfeden gezginler,  büyük galeriden oluşmuş labirent yapılı bir mağara ile karşılaşırken, doğal sarkıtlar da buldu. Bu keşifle birlikte, mağaranın turistik ziyarete açılması da planlanıyor.

Keşfedilmesi gereken çok mağara olduğu belirtiliyor

Fırat Gezginler Kulübü üyeleri mağaraya, dağcılar ve ekipmanlarla birlikte girdi. Zor şartlar altında mağaranın altına indiklerini belirten gezginler, düşe kalka yürüdüklerini ama olağan üstü görsellerle karşılaşmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirttiler. Fırat Gezginler Kulübü Başkanı Ferit Akçalı, bölgede daha çok eski yerlerin de olduğunu keşfedilmeyi beklediklerini belirtti. Mağaranın zifiri karanlıkta olduğunu ama oksijen değerleri açısından iyi bir solunum olduğunu belirten Akçalı, mağarada olağanüstü sarkıtlar bulunduğunu ve mağarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürlüğü ekiplerince incelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bölge halkı tarafından ‘Keşişler Mağarası’ olarak bilinen mağaranın, Doğu Roma zamanından kalma olduğu ve Hıristiyanlığın ilk başlarında keşişler tarafından tapınak olarak gizlice kullanıldığı söyleniliyor, Ayrıca Bizans döneminden kalma ve Hıristiyanlığın ilk yıllarında kullanıldığını ve daha sonra insanlar tarafından yerleşim yeri olarak da kullanıldığı da söylentiler arasında.

Yorumlar (0)