Nemrut’un sevilen ayıları kış uykusundan uyandı

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut Krater Gölü çevresinde yaşayan ayılar kış uykusundan uyandı. Yabancı ve yerli olmak üzere birçok ziyaretçinin yoğun ilgi gösterdiği ayılar bölgenin maskotu haline geldi.

SEYAHAT 30.05.2022, 10:26 30.05.2022, 14:51
Nemrut’un sevilen ayıları kış uykusundan uyandı

Aylardır kış uykusuna yatmış olan ayılar, havaların ısınmasıyla beraber uykularından uyandılar. Kış uykusu sırasında yaktıkları besini yeniden almak için piknik yapan ve kamp kuran insanların geride bıraktığı artık yiyecekleri yemek isteyen ayılar geceleri ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz dönemlerde de Nemrut Krater Gölü'nün maskotu haline gelen ayılar, birçok yabancı ve yerli turistin ilgisini çekmişti. Her mevsim farklı bir güzelliği içerisinde barındıran krater gölünü kendi yaşam alanlarına haline getiren ayılar, yöre halkı tarafından da seviliyor.

Birçok farklı güzelliği ev sahipliği yapıyor

'Avrupalı Seçkin Destinasyonlar' projesi çerçevesinde Tatvan ilçesindeki 2 bin 2900 yükseklikteki Nemrut Krater Gölü, soğuk ve sıcak soğuk gölleri, buhar bacası, buz mağarası, kuş ve biyolojik türleri ve zengin bitki varlığı ile birçok canlıyı içerisinde barındırıyor.

“Doğasından, gökyüzüne kadar harika bir coğrafya”

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Dr. Öğretim Üyesi Cihan Önen, özellikle Nemrut kalderasında uzun süre gözlemleme yaparak kayıt altına aldığı tilki, ayı, domuz ve tavşan gibi hayvanların belgeselini yapmıştı. Bu senede Nemrut Krater Gölü’nde kamp yaparak kış uykusunda yeni uyanmış ayıları ilk kez görüntüleyen Cihan Önen, “Çok uzun senelerden beri bu bölgedeki dağları gözlemlemekteyim. Buranın yüksek rakımı sayesinde sadece dağları değil uzayı da rahatlıkla gözlemleyebiliyorum. Buradaki dağlarda tavşanlar, ayılar, tilkiler, kurtlar ve domuzlar tilkiler gibi birden fazla canlı çeşidi var. Geride bıraktığımız seneleri şimdiyle kıyasladığımda ise ayı ve tilki popülasyonlarının azalmakta olduğu gözden kaçmıyor. Birkaç sene önce bu dağları gezdiğim zaman çok kolay bir şekilde yüzlerce tilki ve ayıyla karşılaşabiliyordum. İçerisinde bulunduğumuz mayıs ayının sonları ve haziran ayı başları özellikle vahşi hayvanların uyanma vakti diyebiliriz. Bölge bölge nadirde olsa görebiliyoruz. Gece domuz, tilki, tavşan ve ayılarla karşılaşabiliyoruz. Bizim avantajımız şu hem güzelliklere tanık oluyoruz hem de bunları kayıt altına alıyoruz. Bu yerle ilgili geçtiğimiz senelerde belgesel çalışması yapmıştık. Şimdi de bir uzay çalışması yaptık. Görüntülediğimiz bu uzay karelerini okulları gezerek konferans tarzında öğrencilerimize sunduk. Bitlis bu şekliyle harika bir yer hem doğası hem de berrak gökyüzüyle çok güzel bir coğrafya” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)