Hazırlanın, Erciyes dağına tırmanıyoruz!

Kapadokya'ya arabayla sadece bir saat uzaklıkta olan Erciyes dağı, görkemli manzarası ile ziyaretçilerini bekliyor.

SEYAHAT 29.11.2019, 14:55 29.11.2019, 15:24
Hazırlanın, Erciyes dağına tırmanıyoruz!

3916 metre yüksekliğe sahip Erciyes, zirvesi her zaman kar ve sis ile kaplı olan ve Kayseri şehri ile eş anlamlı hale gelen volkanik bir dağdır. Yakınındaki Kapadokya'daki “peri baca” kaya oluşumlarından sorumlu olan bu lav püsküren dağ, üstünde yaşayan insanları o kadar etkiledi ki sikkeleri bile lav püsküren bir dağın izlenimini taşıyordu. Zirveye ulaşmayı başaran ilk kişi 1837'de W. J. Hamilton, ilk Türk ise 1924'te Miralay Cemil Cahit Bey idi.

En popüler noktalardan biri

Dağcılar için popüler bir nokta olmasının yanı sıra, aynı zamanda Türkiye'nin en iyi kış sporu beldelerinden biridir. Dağın tepesinden, hava açıksa, Kapadokya'dan Toros dağlarına uzanan bir alanın çarpıcı görüntüsüne şahit olabilirsiniz.

Kapadokya'ya yakınlığı, erişilebilirliği, kayak pistinin uzunluğu, mekanik tesisleri, profesyonel yönetimi ve bütçe dostu politikaları sayesinde her geçen gün daha fazla dikkat çeken Erciyes Dağı, dağda tatil yapmak isteyenler için bir favori haline geldi.

Kayak yapmanın yanı sıra görülecek yapılar da var

Erciyes'te kayak yapmaktan hoşlanan turistler, aynı zamanda, Kayseri'deki kaleyi ve şehir merkezindeki Selçuklulardan kalma medreseleri ziyaret edebilir. Sultansazlığı'ndaki Kapuzbaşı Şelalesi'nin ve göç eden kuşların görkemine şahit olabilirler. Ayrıca, kentin en bilinen ikramları olan pastırma ve sucuk türlerini de alabilirler.

Aktif olmayan volkan, İç Anadolu'nun en yüksek zirvesidir. Kuzey yamacında 700 m dağ buzulu, doğu yamacında ise 2100-2900 metre yükseklikte bir kış sporları merkezi olan Tekir Yaylası bulunmaktadır. Telesiyejden Cobaninine'deki kamp alanına giden yolculuk, kışın yaklaşık 2- 3 saat arası sürüyor. Kış aylarında, Şeytan Deresi'nde çığ tehlikesi vardır ve ilkbaharda (Mayıs ve Haziran) düşen kayalar nedeniyle kask takmak gerekiyor.

Nasıl ulaşılır ve nerede konaklanır?

Kayseri'ye İstanbul ve Ankara'dan karayolu, tren ve uçakla ulaşılabilir. Tekir Yaylası'nda telefon bağlantısı bulunan 100 yataklı ısıtmalı bir dağ tesisi ve ayrıca 100 odalı yeni bir otel bulunmaktadır. Kayseri'de çok çeşitli otel ve restoranlar mevcuttur.

Tekir Yaylasından tırmanma,  en güvenli tırmanıştır. Hisarcık üzerinden ulaşılabilen dağ beldesi, Kayseri'ye 25 km uzaklıktadır. Tesisten çıkış ve iniş yaklaşık 8-10 saat içinde tamamlanabilir. Kuzey-batı yüzüne tırmanmak biraz daha zor ama oldukça keyifli bir tırmanış olacaktır. Kayseri'den Hacılar ve ardından Akınyurdu üzerinden Sütdonduran Yaylası'na (2850 m.) gittiğinizde kamp kurulabileceğiniz bir yere varacaksınız.

Yorumlar (0)