Ağlayan gelin adıyla bilinen ters laleler, bu kez Hakkari’nin yüksek dağlarında!

Hakkari’nin yüksek rakımlı dağları, güzel çiçeklerle süslenmeye başladı. Daha önce Van ve Yüksekova’da görüntülenen, ‘hüzün çiçeği’ ya da ‘ağlayan gelin’ olarak adlandırılan ters laleler, görenleri şaşırtıyor. Turistlerin ilgiyle takip edip görmeye geldiği çiçekler, özellikle doğa fotoğrafçıları tarafından fotoğraflanıyor.

SEYAHAT 26.04.2021, 15:00 27.04.2021, 13:59
Ağlayan gelin adıyla bilinen ters laleler, bu kez Hakkari’nin yüksek dağlarında!

Hakkari ve Van gibi bölgelerde yetişen ve halk  tarafından ‘hüznün çiçeği’ ya da 'ağlayan gelin çiçeği’ olarak adlandırılan ters laleler, dağları süslemeye devam ediyor. Daha önce Van ve Yüksekova’da açan ters laleler, bu kez Hakkari’deki yüksek dağların yamaçlarını süslemeye başladı. Şemdinli’ye bağlı dağlarda açan çiçekler, karların erimesinin ardından görülmeye başladı. Özellikle 2071 rakımlık Gomane Dağı’nda ve Alan Köyü’nün yüksek bölümlerini süsleyen ters laleler, dağları kıpkırmızı canlı bir renge boyadı. 



Doğa fotoğrafçıları ilgi gösteriyor

Van ve Yüksekova’nın ardından Şemdinli’de de doğal bir şekilde yetişen ters laleler, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabanı turistlerin ilgisini çekiyor. Bir yandan da doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan dağlardaki çiçekler, resmen kartpostallara konu olacak derecede bir güzellik içeriyor. Doğaseverlerin ve fotoğraf çektirmek isteyenlerin ziyaret ettiği ters laleler, Şırnak’ta da yetişiyor. Sadece 15 günlük ömürleri olan çiçekler, uzun süren kış mevsiminin bittiğini ve baharın artık şehre geldiğini müjdeleyen bir haberci olarak da biliniyor. Nesli git gide tükenmeye doğru giden ters laleler, kentlerin tanıtımı için de önemli bir yerde. 



Ters laleleri koruma altına alındı

Büyüme mevsiminin arsından hemen sararıp birkaç gün içerisinde ölen ters laleler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunma altına alındı. Koparılması, toplanması, bir yerden bir yere taşınması, soğanının çıkarılıp satılması gibi durumları yasak olan lalelerin tehlike altında oldukları da bildirildi. Kurala uymayanlar hakkında ise, 80 bin 465 TL para cezasının uygulanacağı bildirildi. Baharı müjdeleyen ama ağlayan gelin çiçeği ya da hüzün çiçeği olarak adlandırılan ters laleler, solmasının ardından yerine gelecek çiçeğe de tohum bırakıyor.

Yorumlar (0)