Van’ın Gevaş ilçesinde, 15 gün ömürlük ters laleler zamanı başladı

Van’ın Gevaş ilçesi, ömürleri az olan ters laleler açtı. Mezarlıkları süsleyen kırmızı laleler, yöre halkı tarafından ‘hüznün çiçeği’ olarak adlandırılıyor. 15 gün yaşayabilen ters laleler, renkli görüntüler oluşturdu. 

SEYAHAT 19.04.2021, 13:38 20.04.2021, 10:43
Van’ın Gevaş ilçesinde, 15 gün ömürlük ters laleler zamanı başladı

Yöre halkı tarafından ‘hüznün çiçeği’ olarak adlandırılan ve Van’ın Gevaş ilçesine koruma altında olan ters laleler açtı. Yaklaşık 15 günlük bir ömürleri olan laleler, Mezarlıklarda açarken kıpkırmızı renkli görüntüler oluşturdu. Ters lalelerin bir anlamı da; uzun süren kış mevsiminin bittiğini ve Doğu Anadolu’da artık baharın başlamasını müjdelemesi olarak dikkat çekiyor. Havaların sıcaklaşmaya başladığı bölgede güzel bir görüntü oluşturan hüzün çiçeği ters laleler, Van’ın yanı sıra Hakkari ve Şırnak’ta da yetişiyor.



Her dalında altışar lale bulunan çiçekler, ters yönde büyüyor

75 santimetrelik bir boya sahip olan hüzün çiçeği, her dalında altışar lalenin ters büyüdüğü bir çiçek olarak dikkat çekiyor. Bir başka yerden başka bir ülkeye de canlı olarak taşınabilen çiçek, bunu da bünyesinde bulundurduğu soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde yapabiliyor. Çiçeğin açıldığı ve fotoğraflandığı yer ise, Gevaş ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 150 haneyi bünyesinde bulunduran Aydınocak Mahallesi ve Dilmetaş Mahallesi’ne bağlı Sultan Hacı Zübeyt Türbesi oldu. Gevaş ovasına bakan Sultan Hacı Zübeyt Türbesi’ndeki çiçekler, Van Gölü ve Akdamar Adası’na bakan bir gölgede olmasıyla da dikkat çekmekte.



Çiçekleri güzel bir kareyle yakalamak için uğraşan doğa fotoğrafçıları, güzel kare yakalamak için saatlerce uğraşıyorlar. Bir diğer ismiyle ‘Ağlayan gelin’ olarak da adlandırılan büyülü çiçek, daha aktif olarak çiçeklerini açıyordu. Ancak havaların Doğu Anadolu’da bu yıl özellikle ekstra dondurucu olması nedeniyle gecikmeli bir şekilde açan çiçek, biraz daha zamanın geçmesiyle daha açılabilir bir hal alabilecek. Neredeyse her bitkinin yaptığı gibi, gelecek çiçeğe için tohum bırakan ters lale, büyüme mevsiminin hemen ardından sararıyor ve soluyor. Bu şekilde de ekolojik döngü tamamlanmış oluyor.

Yorumlar (0)